ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στη βαθύτερη ύφεση της τελευταίας δεκαετίας βυθίζεται η ελληνική οικονομία με το ΑΕΠ του β’ τριμήνου του έτους να παρουσιάζει συρρίκνωση 3,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). όμως με τον κίνδυνο αυτή να αποδειχθεί πολυετής «παγιδεύοντας» την οικονομία σε φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, οικονομικής δυσπραγίας και υψηλής ανεργίας βρίσκεται η Eλλάδα.
Σε μηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,8%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Οι κατοικίες μειώθηκαν κατά 19,3%, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά 10,6%, οι λοιπές κατασκευές κατά 27,0% και ο εξοπλισμός μεταφορών κατά 20,9%, αναφέρει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 8,4% όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 4,2%.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε κατά 28,1%, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Μείωση 13,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 21,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,4%. Μείωση 5,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 2,3% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 7,0%.
Έτσι, μοναδική διέξοδος για την ελληνική οικονομία είναι οι γενναίες μεταρρυθμίσεις , που θα απελευθερώσουν πόρους, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι τα τελευταία χρόνια υπό το βάρος της πολιτικής ατολμίας ,του πολιτικού κόστους και των εκάστοτε συντεχνιών. Το μεγαλύτερο στοίχημα, όμως, είναι έρθουν ξένες επενδύσεις για να ξεκινήσουν σταδιακά να εισρέουν κεφάλαια στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει αρκετά με το νομοσχέδιο για την ταχεία αδειοδότηση των επενδύσεων. Δύσκολα «μέτωπα» που όμως άμεσα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει αποτελεσματικά είναι αυτά των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων - αναδιάρθρωση των προβληματικών ΔEKO, με αιχμή τις συγκοινωνιακές. Τέλος κρίσιμος τομέας, για τον οποίο ήδη υπάρχει δυσφορία όσον αφορά στις καθυστερήσεις που καταγράφονται, είναι και εκείνος της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων του EΣΠA, καθώς πρόκειται για... δωρεάν πόρους που μπορούν να τροφοδοτήσουν την αγορά, η οποία καθημερινά βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην καταστροφή.

Σχόλια