ΟΥΡΑΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ


Στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του WORLD ECONOMIC FORUM (WEF) σε σύνολο 139 χωρών, βυθίστηκε το 2010 η Ελλάδα, από την 71η θέση που κατείχε το 2009.
Σύμφωνα με την έκθεση WORLD ECONOMIC REPORT, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από την Κίνα, η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας είναι απόρροια της δραματικής επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντός της, των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών, το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα και η βαθιά ύφεση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη σχεδόν λειτουργία των θεσμών και τη χαμηλή αποδοτικότητα των αγορών εξηγεί, όπως αναφέρει η έκθεση, φέρνει την Ελλάδα χαμηλά στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας, δίνοντάς της την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Σύμφωνα με τους δείκτες ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, "η Ελλάδα κατρακύλησε από την 71η θέση πέρυσι στην 83η φέτος μεταξύ 139 χωρών και βρίσκεται χαμηλότερα ακόμη και από χώρες, όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Ρουάντα, τα Σκόπια και η Μποτσουάνα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 133η θέση ως προς το δημόσιο χρέος και στην 138η ως προς το έλλειμμα, στην 128η ως προς τη σπατάλη του δημόσιου χρήματος και στην 89η στις παράνομες πληρωμές και δωροδοκίες. Κατατάσσεται 133η ως προς την ευελιξία των μισθών, στην 126η ως προς το θεσμικό πλαίσιο προσλήψεων και απολύσεων. Είναι επίσης 118η στην ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος και 128η στον αριθμό των διαδικασιών για την έναρξη επιχειρήσεων".
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό για μια ακόμη φορά πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, για να διευκολύνουν τις ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Να σημειωθεί τέλος, ότι η βαθμολόγηση των χωρών πραγματοποιείται με στοιχεία, που αφορούν 12 τομείς της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας, καθώς και με βάση συνεντεύξεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου κάθε χώρας, οι οποίοι δίνουν την εκτίμησή τους για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σχόλια