ΔΥΣΠΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Συνολικό ποσό 1,17 δισ. ευρώ άντλησε από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων χθες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Η έκδοση ύψους 900 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές, έναντι υπερκάλυψης 3,64 φορές, κατά την προηγούμενη δημοπρασία. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,82% από 4,65%, ήτοι σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα που ήταν στην τελευταία αντίστοιχη έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 13 Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι μέχρι και τον Οκτώβριο το ύψος των λήξεων από τις παλαιότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων φτάνει σε 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί τμηματικά, καθώς θα ακολουθήσει την επόμενη Τρίτη η έκδοση τριμήνων εντόκων γραμματίων και νέες εκδόσεις τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας τον Οκτώβριο. Το παραπάνω επιτόκιο, σε συνδυασμό παραμονή του spread δεκαετών ομολόγων στην περιοχή των 900 (σήμερα 898) μονάδων βάσης, καταδεικνύει για μια ακόμη φορά την έντονη δυσπιστία των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία. Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτέλεσε ο όγκος των προσφορών που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 4,54 φορές
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοπρασίας το διεθνές πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε : “Το επιτόκιο παραμένει χαμηλότερο από το 5% που χρεώνει η Ε.Ε. για το δάνειο του μηχανισμού στήριξης”. Παρ’ ότι συγκρίνει το επιτόκιο ενός βραχυπρόθεσμου και ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού, είναι σαφές ότι θέλει να επισημάνει για το υψηλό επιτόκιο με το οποίο “χρεώνουν” την Ελλάδα η Ε.Ε. και το ΔΝΤ .

Σχόλια