ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ


Ένας ακόμη ευρωπαίος αξιωματούχος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας βλέπει με μελανά χρώματα το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο Πέερ Στάινμπρουκ ζητά αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, και εκτιμά ότι
«Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει χωρίς αναδιάρθρωση των δανείων της», προσθέτει δε ότι «θα ήταν σοβαρό λάθος, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ορισμένων τραπεζών, να αναβάλλεται διαρκώς και εις βάρος των φορολογουμένων το αναπόφευκτο». Αναφέρει δε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να απαλλάξουν τη χώρα οι πιστωτές από ένα μέρος των χρεών της, παρατείνοντας το χρόνο αποπληρωμής, χαρίζοντας τα τοκοχρεολύσια ή- όπως είναι ο τεχνικός όρος- εφαρμόζοντας ένα haircut».
Αποφεύγει βέβαια να αναφερθεί στις πιέσεις για αγορές οπλικών συστημάτων που δημιούργησαν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και για τα ανταλλάγματα της εισόδου στην ΟΝΕ λόγω αυτών των αγορών, καταστάσεις που έχει καταγγείλει ο Γάλλος ευρωβουλευτής Κον Μπετίτ.
Ο Στάινμπρουκ επέκρινε επίσης την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τη διστακτικότητά της κατά τη διάρκεια της ευρωπαικής κρίσης και τον εαυτό του για την αδράνεια που επέδειξε ενώ ήξερε τη γινόταν στην Ελλάδα.: «Κατά την κρίσιμη φάση της ελληνικής κρίσης και της ευρωπαική κρίση η γερμανική κυβέρνηση δεν κατέστησε επαρκώς σαφές ότι το ευρώ δεν αποτελεί απλώς ένα νόμισμα, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επέτρεψε να ανέβουν οι εθνικιστικοί-σοβινιστικοί τόνοι. Αυτό ήταν εκρηκτικά επικίνδυνο», λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών.
Στην ερώτηση εάν η ευρωπαική κρίση οφείλεται στους κερδοσκόπους, ο Πέερ Στάινμπρουκ απαντά ότι «για την ελληνική κρίση ευθύνονται οι κυβερνήσεις» και διευκρινίζει: «Οι μεν (σ.σ. οι ελληνικές) επειδή υπερχρεώθηκαν και εξαπάτησαν και οι δε (σ.σ. οι ευρωπαϊκές), επειδή παρέβλεπαν για πολύ καιρό τα «κόλπα» που γίνονταν. Σ’ αυτή την τελευταία παρατήρηση συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου», κατέληξε ο πρώην υπουργός.

Σχόλια