ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΥΦΕΣΗΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.


Μιλώντας, χθες, σε συνέδριο στην Κουάλα Λουμπούρ, ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εκτίμησε ότι τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ του 2ου τριμήνου πιθανόν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω μετά τα «άσχημα» στοιχεία του Ιουνίου για τον τομέα του real-estate. Ιδιαίτερα επιφυλακτικός ήταν στις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία, καθώς ο γνωστός οικονομολόγος «βλέπει» αυξημένες πιθανότητες νέας ύφεσης στις ΗΠΑ και χαρακτηρίζει «αναιμικές» τις προοπτικές για την ιαπωνική οικονομία. Για την Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, ο Ν. Ρουμπινί εκτιμά ότι ενδεχομένως να έρθει αντιμέτωπη με μεγαλύτερα προβλήματα αν η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι αδύναμη.
Ο Ν. Ρουμπινί τόνισε «Γνωρίζουμε ότι το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς θα είναι χειρότερο από το πρώτο εξάμηνο» και πρόσθεσε ότι το βασικό σενάριο είναι μια «αναιμική ανάκαμψη» χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ. Καταλήγοντας εκτίμησε ότι «ένα ποσοστό ανάπτυξης 1% θα είναι σαν ύφεση». Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου δείχνουν πως η οικονομία των ΗΠΑ «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό 1,6% το δεύτερο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων κρατών για τη μείωση των ελλειμμάτων τους πλήττουν την καταναλωτική και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενώ σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες περιορίζουν και τις δαπάνες των νοικοκυριών.

Σχόλια