ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;;;;;;


Ριζικές αλλαγές που σηματοδοτούν το τέλος εποχής για το σημερινό Πανεπιστήμιο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Προτείνονται ανατροπές, από τη διοίκηση έως τη χρηματοδότηση και τους όρους φοίτησης. Παράλληλα κάλεσε τους πανεπιστημιακούς να συμβάλουν στην αλλαγή του τοπίου που υπάρχει στην Ανώτατη Εκπαίδευση λέγοντας ότι έχουν εμπλακεί στην πελατειακή αντίληψη με ευθύνη της πολιτείας.
Αναλυτικά οι αλλαγές που προτείνονται είναι:
-Οι υποψήφιοι θα εισάγονται απ’ ευθείας σε σχολές ή Ιδρύματα και θα φοιτούν σε ευέλικτο πλαίσιο χωρίς εξεταστικές, αλλά με προαπαιτούμενα και παρουσίες
-"Καλλικράτης" και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγχωνεύονται, κλείνουν ΑΕΙ, ΤΕΙ και καταργούνται τμήματα.
-Οι πρυτανικές αρχές παραδίδουν τη διοίκηση σε “Συμβούλιο Διοίκησης” κατά τα διεθνή πρότυπα. Managers και συμβούλια θα διοικούν τα ιδρύματα
-Μόνο σε ακαδημαϊκά καθήκοντα οι πρυτάνεις
-Τέρμα η συμμετοχή φοιτητών στη διοίκηση
-Διεθνείς οίκοι θα αξιολογούν τις σχολές
-Από την αξιολόγηση θα εξαρτάται η χρηματοδότηση
-Τα ίδια τα Ιδρύματα ανοίγονται στην αγορά προς εύρεση κεφαλαίων
-Καταργούνται οι εξεταστικές περίοδοι
-Κομμένη η πολυετής φοίτηση
-Η αριστεία γίνεται κλειδί για πολλά προνόμια (έρευνα, μεταπτυχιακά).
-Αλλαγή του τρόπου διανομής των συγγραμμάτων με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού συγγράμματος,
-Διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων

Μέσα από τις παραπάνω αλλαγές η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο Πανεπιστήμιο. Το εγχείρημα δεν φαίνεται καθόλου εύκολο. Για να προχωρήσουν όλες αυτές οι αλλαγές και να εφαρμοστούν θα πρέπει αναγκαστικά να έρθει σε σύγκρουση με κατεστημένα πολλών ετών νοοτροπίες και συμφέροντα τα οποία δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Πρέπει να προχωρήσει κλείνοντας τα «αυτιά» στις σειρήνες των συντεχνιών καθηγητών και φοιτητών. Αυτό θα το καταφέρει αν στη διάρκεια της διαβούλευσης, δείξει αυτοπεποίθηση και προσήλωση στις απόψεις της.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση είναι το νέο Πανεπιστήμιο να στηρίζεται στην γνώση, την έρευνα και την καινοτομία που ουσιαστικά είναι τα ισχυρά εργαλεία για την αναγέννηση της χώρας.

Σχόλια