ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΤΕΛΟΣ!!


Επειδή τον τελευταίο καιρό, όλοι μας τα έχουμε βάλει αποκλειστικά με το κράτος και τις ευθύνες που έχει για την στρεβλή ή ανύπαρκτη ανάπτυξη στην Ελλάδα καλό είναι να πούμε και λίγα λόγια για του έλληνες επιχειρηματίες. Η αλήθεια είναι, και ας αποκρύπτεται σήμερα, ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών μεγαλούργησαν χάριν του κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί εξ αυτών είχαν έναν και μοναδικό πελάτη το δημόσιο. Επιχειρήσεις που ουσιαστικά επιβίωναν χάρη στο κρατικό προστατευτισμό αλλά και στις κατά καιρούς εγχώριες ή ευρωπαικές επιδοτήσεις. Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Σήμερα η ελληνική οικονομία είναι πλήρως εκτεθειμένη στο διεθνές πεδίο λόγω της οικονομικής - νομισματικής Ένωσης αλλά και της παγκοσμιοποίησης. Με την είσοδο μας στο σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ, την υιοθέτηση από την Ελλάδα του ευρώ, η οικονομία μας στερήθηκε των όπλων της υποτίμησης και διολίσθησης που αποκαθιστούσαν τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της.
Βλέπουμε αρκετούς από τους σημερινούς επιχειρηματίες που βγαίνουν στα παράθυρα των τηλεοπτικών καναλιών και δηλώνουν φανατικοί οπαδοί της μείωσης του κράτους, από την άλλη να ζητούν τη βοήθεια του.
Η σημερινή κρίση ανέδειξε το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αυτό της χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Η λύση του βέβαια δεν είναι να συνεχίζουν και σήμερα οι έλληνες επιχειρηματίες να αναζητούν λύσεις στα προβλήματα τους αποκλειστικά από το κράτος. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια σειρά σημαντικών και επίπονων για τους εργαζομένους μεταρρυθμίσεων όπως το ασφαλιστικό ή το εργασιακό...
Είναι πραγματικότητα επίσης ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τις ανταγωνιστές τους. Δεν προχώρησαν σε επενδύσεις όπως στην τεχνολογία, τεχνογνωσία, έρευνα, εκπαίδευση του προσωπικού, σε νέα προϊόντα. Όσες το έχουν κάνει τις βλέπουμε να πρωταγωνιστούν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή αγορά.
Το μοντέλο του κρατικοδίαιτου επιχειρηματία πέθανε και όποιος δεν το έχει κατανοήσει χάθηκε. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρώτοι αυτοί οφείλουν να κατανοήσουν την νέα πραγματικότητα και να πάψουν να τα περιμένουν όλα από το κράτος, γιατί σε τελική ανάλυση θα χάσουν το «τρένο» δια παντός…….

Σχόλια