ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ .....


Στη σχετική της έκθεση η Υπηρεσία του ΟΗΕ για την ανάπτυξη και το εμπόριο (Cnuced) επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει φρένο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και να περάσουμε στην σφαίρα του αποπληθωρισμού. Χαρακτηριστικά στην έκθεση επισημαίνεται ότι «….πρέπει μέσω των προϋπολογισμών να τονώνεται η ανάπτυξη, για να αποφευχθεί οπωσδήποτε μία δίνη αποπληθωρισμού (γενικής υποχώρησης τιμών, παρά την όποια ζήτηση), που βέβαια θα ταλανίσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο πεδίο της απασχόλησης…».
Εξ άλλου όπως ανέφερε και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης «Παγκοσμιοποίηση και αναπτυξιακές στρατηγικές» της Υπηρεσίας του ΟΗΕ Χέινερ Φλάσμπεκ, υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού για τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι κατά συνεπεία, «με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι αναπτυξιακές πολιτικές (με κρατική ενίσχυση), μόνον και μόνον ώστε να καμφθεί η νευρικότητα στις χρηματαγορές και να κερδηθεί η εμπιστοσύνη τους».
Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση, στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υιοθετούνται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και Ισπανία, σημειώνοντας πως πρόκειται για οικονομικά μέτρα «που διακυβεύουν την ανάκαμψη της ούτως ή άλλως ευάλωτης διεθνούς οικονομίας». Σε ότι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η υπηρεσία προβλέπει ότι «θα τρέξει» με περίπου 3,5%, φέτος. Για του χρόνου όμως εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει μεταξύ 2% και 2,5%.

Σχόλια