ΑΣΤΑΚΟΣ... ΤΗΝ "ΘΕΛΑΜΕ" ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ;


Ματαιώνεται η επένδυση στον Αστακό για εγκατάσταση τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG), και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς το Κατάρ απέσυρε αιφνιδίως το ενδιαφέρον του. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει την αντίστοιχη επένδυση στη γειτονική Αλβανία. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για απόσυρση από την επένδυση των Καταρινών ελήφθη λόγω της διαφωνίας που προέκυψε μεταξύ της επενδυτικής εταιρείας και των Ιταλών, όσον αφορά τις τιμές του LPG, καθώς και της αδυναμίας να υπάρξει συμφωνία ως προς την τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παραγόταν από τη μονάδα.
Οι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν χθες ότι η επένδυση στον Αστακό δεν εμπεριέχεται στο Μνημόνιο Επενδυτικής Συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα στη Νέα Υόρκη μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ και ότι οι επενδύσεις του εμιράτου στην Ελλάδα θα συνεχιστούν απρόσκοπτα ανεξάρτητα από την τύχη της επένδυσης στον Αστακό.
Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις ως προς την επένδυση του Αστακού, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης εμφανίστηκε χθες στη Βουλή αμετακίνητος ως προς τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης περί επιτάχυνσης και διαφάνειας στην υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων (fast track).
 Τόνισε ότι το fast track είναι ένα πλαίσιο για την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα στη χώρα μας χωρίς τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις είπε ότι «πρέπει να υπερασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, αλλά όποιος φοβάται ας πάει σπίτι του», ενώ δήλωσε ξεκάθαρα ότι «ναι, θέλω να είναι εξπρές, να γίνουν όλα εξπρές» και διέψευσε πως «όλα θα γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω».
O κ. Παμπούκης τόνισε ότι «έχουμε παρασυζητήσει» και ότι «όλοι μας σεβόμαστε το περιβάλλον, αλλά προσέξτε μη φύγει ο επενδυτής και δεν υπάρξει κανένα ενδιαφέρον», όπως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους βουλευτές. Απαντώντας δε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι παραδίδει τη χώρα σε ξένους, πρόσθεσε: «Μη φανταστείτε ότι υπάρχει ουρά επενδυτών έτοιμη να επενδύσει. Δεν είμαστε βεβαίως επαίτες. Δίνουμε κίνητρα μεν, αλλά είναι σαν να τους λέμε προτιμήστε μας από την Τουρκία γιατί εμείς έχουμε ωραία χώρα».
Αναφορικά με την επένδυση στον Αστακό, απέδωσε την όλη εξέλιξη στη διαφωνία για την τιμή του αερίου μεταξύ των εταιρειών της κοινοπραξίας, αλλά και στο κακό επενδυτικό κλίμα που διαμόρφωσαν οι αντιδράσεις κομμάτων και φορέων. Υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις για την συγκεκριμένη επένδυση υπήρχαν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για λόγους περιβαλλοντολογικούς, τους οποίους είχε διατυπώσει και η Τίνα Μπιρμπίλη.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου