Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΔΙΛΗΜΜΑ» ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Εκτενείς αναφορά γίνεται τις τελευταίες μέρες στο Γερμανικό τύπο σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις επιπτώσεις αυτών στο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Ειδικότερα η συντηρητική εφημερίδα της Γερμανίας Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει: «Οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή όχι μόνον τους νέους κοινοτικούς και δημοτικούς τους άρχοντες, αλλά και το πακέτο περικοπών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Αν αναλογιστούμε όμως τα μέτρα που κατόρθωσε να επιβάλει στον ελληνικό λαό η κυβέρνηση Παπανδρέου, τότε τα ποσοστά που διατηρεί στις δημοσκοπήσεις είναι καταπληκτικά. Ασφαλώς κυριαρχεί απαισιοδοξία, αλλά ακόμη και πριν από ένα μήνα το 40% των Ελλήνων εκτιμούσε ότι ο Παπανδρέου είναι ο πλέον κατάλληλος πρωθυπουργός για τη χώρα.
Αντίθετα ο αντίπαλός του Σαμαράς, ο δημαγωγός αρχηγός του συντηρητικού κόμματος, αγγίζει μόλις το 20%. Παρ’ όλα αυτά η επιτυχία των υποψηφίων του κυβερνητικού κόμματος στις εκλογές της Κυριακής είναι αβέβαιη».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει σχόλιο του Γκερντ Χέλερ για τις εκλογές με τίτλο: «Ο Παπανδρέου βάζει ψηλά τον πήχη». Στο άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο Παπανδρέου ποντάρει τώρα τα πάντα στο χαρτί των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αν οι Έλληνες την Κυριακή αρνηθούν να στηρίξουν τη πολιτική περικοπών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και συνεχίζει λέγοντας πως «είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση διότι η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και ο κίνδυνος νέας επιδείνωσης δεν έχει παρέλθει».
Στην συνέχεια ο Γκερντ Χέλερ κάνει αναφορά στην προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να συσπειρώσει τα μέλη και τους οπαδούς του, με την απειλή των πρόωρων εκλογών, για να αποφύγει μια καταστροφική ήττα στις επικείμενες εκλογές.
Κλείνοντας το άρθρο του αναφέρει « ….Ο Γ. Παπανδρέου βάζει ψηλά τον πήχη. Πολύ ψηλά. Οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Αθήνας έχουν πάρει την κατιούσα εδώ και μέρες και spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν. Ασφαλώς δεν έχουν σχέση μόνον με το ενδεχόμενο νέων εκλογών, αλλά η αντίδραση των αγορών είναι ένα σαφές μήνυμα: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα την πολιτική σύγκρουση, αλλά τη συνέπεια και τη συνέχεια. Και η αβεβαιότητα αυξάνεται, καθώς ο Παπανδρέου εμπλέκεται σε ένα παιχνίδι που δεν έχει καθόλου σαφείς κανόνες: π.χ. ποιο ακριβώς είναι το όριο στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση; Που αρχίζει και που τελειώνει η ήττα; Ασφαλώς στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής θα δοθούν διάφορες ερμηνείες. Όμως μια κυβέρνηση οφείλει σε καιρούς χαλεπούς να αντέχει ήττες σε ενδιάμεσες εκλογές.»
Νομίζουμε ότι η τελευταία παράγραφος του γερμανού σχολιαστή τα «λέει όλα»…….

Σχόλια