ΣΤΟΝ "ΔΡΟΜΟ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Τις τελευταίες μέρες εντείνεται η φημολογία που θέλει την Ιρλανδία να προσφεύγει σύντομα στον Ευρωπαϊκό Mηχανισμό Στήριξης, παρά τις διαψεύσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης. Το πακέτο βοήθειας που συζητείται θα έχει ύψος 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι το ύψος της βοήθειας μπορεί να προσεγγίσει το ποσό των 90 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, δηλώνει στο περιθώριο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), ότι η Ιρλανδία μπορεί να αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις την άσχημη οικονομική της κατάσταση, αλλά διευκρινίζει ότι αν χρειαστεί ο διεθνής οργανισμός είναι έτοιμος για να προφέρει τη βοήθειά του. Στο μεταξύ και παρά τις διαψεύσεις βρετανικά μέσα υποστηρίζουν ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες έχουν ήδη αρχίσει. Οι Financial Times αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις των υπουργών Oικονομικών της ΕΕ για το πρόβλημα ένταξης της Ιρλανδίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Η ανησυχία των ευρωπαίων αξιωματούχων είναι πως η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, που σημειώθηκε την Παρασκευή, θα είναι προσωρινή, αποτέλεσμα των διαβεβαιώσεων των ευρωπαίων ηγετών ότι θα στηρίξουν την Ιρλανδία, αλλά από αύριο τα επιτόκια θα αρχίσουν εκ νέου την ανοδική πορεία τους, αν στο μεταξύ δεν υπάρξει άμεση λύση στο ιρλανδικό πρόβλημα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας, η ηγεσία των Βρυξελλών είναι εξαιρετικά προβληματισμένη με την αναποτελεσματικότητα του σταθεροποιητικού προγράμματος που εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση συνασπισμού του Πρωθυπουργού Μπράιαν Κάουεν.
Πολλοί μάλιστα ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως μέχρι την κατάθεση του νέου ιρλανδικού προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου, η κατάσταση με τις αγορές θα έχει γίνει ανεξέλεγκτη με θύματα σίγουρα την Πορτογαλία και ίσως την Ισπανία. Επικαλούμενοι πηγή της Κομισιόν, οι Financial Times υποστηρίζουν ότι κατ΄ αρχάς η Ιρλανδία θα δανειοδοτηθεί με 60 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από ίδιους πόρους της ΕΕ, επειδή με αυτό τον τρόπο απαιτείται μόνο η σχετική και όχι η απόλυτη πλειοψηφία των χωρών – μελών προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Πάντως παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από την Ιρλανδία, το BBC αποκαλύπτει ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εξετάζουν όχι το εάν αλλά το πότε θα ανακοινωθεί αυτή η εξέλιξη, με πιθανότερες ημερομηνίες την 6η και 7η Δεκεμβρίου όταν συνεδριάζουν το Eurogroup και το Ecofin.

Σχόλια