ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ "ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ"

Αναφορές στην ελληνική κρίση έκανε κατά την ομιλία της στο συνέδριο της CDU η καγκελάριος Μέρκελ, κατηγορώντας τους Σοσιαλδημοκράτες ότι έκλεισαν τα μάτια στην πραγματικότητα για να εντάξουν την Ελλάδα στην ΟΝΕ
Η Άγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους κατηγόρησε ότι είναι συνυπεύθυνοι για την κρίση του ευρώ. Και αυτό γιατί, όπως υπογράμμισε η καγκελάριος, ήταν η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων που ήθελε οπωσδήποτε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και έκλεισε τα μάτια στα πραγματικά γεγονότα.
Η κ. Μέρκελ απάντησε επίσης στις κατηγορίες των Ευρωπαίων εταίρων ότι άργησε πολύ να αντιδράσει στην ελληνική κρίση. «Καλοί Ευρωπαίοι δεν είναι πάντοτε αυτοί, οι οποίοι ενεργούν γρήγορα, αλλά αυτοί που ενεργούν έξυπνα», τόνισε.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν στην Αθήνα αλλά και στις αγορές οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ χθες το μεσημέρι, λίγο πριν την αναχώρηση του από τη Βιέννη: «Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ως εκ τούτου η Αυστρία διατηρεί επιφυλάξεις για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών. Λίγο αργότερα στις Βρυξέλλες ο κ. Πρελ ανασκεύασε εν μέρει τις δηλώσεις του και είπε ότι η Αυστρία θέλει και θα δώσει τα 190 εκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν, εάν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις. Όπως φαίνεται μετά τις σημερινές εξελίξεις πράγματι η εκταμίευση της τρίτης δόσης μεταφέρεται για τεχνικούς λόγους στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου καθώς η σύγκληση του Ecofin τον Δεκέμβριο δεν επιτρέπει χρονικά οι διαδικασίες εκταμίευσης να ολοκληρωθούν.
Στο μεταξύ σε σκληρή δήλωση προέβη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας στις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά της πολιτικής του Βερολίνου στο ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους «Μόλις άκουσα τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με όλο το σεβασμό, αναλογίστηκα ότι η Ελλάδα είναι αποδέκτης μεγάλης αλληλεγγύης από την Ευρώπη. Αυτό δεν είναι μονόδρομος, και η Ελλάδα πρέπει να το θυμάται αυτό», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι μάλλον οι Γερμανοί σχεδιάζουν μια «άλλη» εκδοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα κλειστό κλάμπ ισχυρών κρατών. Από μία άποψη ίσως να έχουν και δίκαιο. Το πρόβλημα της Ευρώπης όμως δεν είναι οι χώρες του νότου ή η Ιρλανδία. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η ίδια η Ευρώπη γιατί πότε δεν επεδίωξε την πολιτική ενοποίηση της. Μέχρι σήμερα η πολιτική απάντηση σε όλα τα προβλήματα ήταν η δυνατότητα να αυξάνει τα κέρδη της μέσα από τις εξαγωγές των προϊόντων της. Ο κόσμος όμως αλλάζει και νέες παγκόσμιες δυνάμεις εμφανίζονται στην οικονομική κονίστρα. Μήπως το ξεχνούν…… γιατί και ο καιρός έχει γυρίσματα…….

Σχόλια