ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ;

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Schaeuble σε δηλώσεις στο περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι ετοιμάζει πρόταση για ένα νέο μηχανισμό στήριξης των κρατών της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν προβλήματα, που θα προβλέπει μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστωτών και θα ελέγχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Προβλέπω ότι όλα τα ομόλογα στα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρήτρες που θα διευκρινίζουν ακριβώς τί θα πρέπει να γίνει με τα αιτήματα του πιστωτή στην περίπτωση κρίσης", δήλωσε ο Schaeuble στο Spiegel.
Ο ίδιος περιέγραψε ένα σύστημα δύο φάσεων, στο οποίο στην πρώτη φάση η ΕΕ αρχικά θα ξεκινάει ένα πρόγραμμα λιτότητας αν μια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους της, παρόμοιο με αυτό που καθορίστηκε για την Ελλάδα. Στην φάση αυτή, οι διορίες εξόφλησης των ομολόγων θα παρατείνονται.
"Αν αυτό δεν βοηθάει, θα υπάρχει μια δεύτερη φάση στην οποία οι ιδιώτες επενδυτές χρειάζεται να αποδεχθούν μια περικοπή στα αιτήματά τους",
δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στο ΔΝΤ επισημαίνοντας ότι η εμπειρογνωμοσύνη και η φήμη του θα μπορούσε να είναι πολύτιμα.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ιδρύθηκε για να πλουτίσουν ιδιώτες επενδυτές",
Τον μηχανισμό αυτόν θα πρέπει να επιβλέπει το ΔΝΤ κι όχι ένας ευρωπαϊκός θεσμός, όπως συνέβη και με το πακέτο διάσωσης που σχεδιάστηκε σε ανταπόκριση στην ελληνική κρίση χρέους. "Δεν υπάρχει θεσμός παγκόσμια που να έχει συγκρίσιμο βαθμό πραγματογνωμοσύνης για την αναδιάρθρωση, ή συγκρίσιμη φήμη στις αγορές", δήλωσε ο Σόιμπλε για το ΔΝΤ. "Εξάλλου χρειάζεται να πείσουμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι νέοι κανόνες λειτουργούν".
συνέχισε ο Σόιμπλε. Το βήμα αυτό θα συνδυάζεται με εγγυήσεις για τις εναπομείνασες εξοφλήσεις.

Σχόλια