
Όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται τι μπορεί να συμβαίνει στην γηραιά ήπειρο. Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή του πολιτικοοικονομικού σκηνικού στην Ε.Ε. ή μπροστά σε μια απόφαση της Γερμανίας να αποχωρήσει από αυτήν; Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει απάντηση αυτή την στιγμή. Άλλωστε είναι ακόμη σχετικά νωρίς Το βέβαιο είναι ότι το σχέδιο έχει ήδη εκπονηθεί και έχει μπει σε διαδικασία υλοποίησης. Ποίος το επινόησε; Θολά μηνύματα αναφέρουν ότι πίσω από το σχέδιο, υπάρχει μία πανίσχυρη ομάδα συμφερόντων της Γερμανίας, που βρίσκεται απέναντι στο ΔΝΤ και τους Αμερικανούς. Είναι οι ίδιοι που σχεδίασαν την προς Ανατολάς οικονομική επέκταση, αδιαφορώντας πλήρως για την ανάπτυξη των εταίρων του Νότου που αφέθηκαν να μαραζώσουν ελλείψει παραγωγικών επενδύσεων. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αντιμετωπίστηκαν από τους Γερμανούς σαν χώρες υποδοχής των προϊόντων τους και σαν χώρες αναψυχής στις διακοπές τους. Αναμφισβήτητα, η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στη Γερμανία. Ο Νότος, και ιδιαίτερα η Ελλάδα "βολεύτηκαν" με τις επιδοτήσεις, τα κοινοτικά κονδύλια και σκόρπισαν χωρίς φειδώ τα εθνικά τους κεφάλαια, χωρίς να σκεφθούν και να διεκδικήσουν το παραγωγικό μέλλον του...
Σήμερα, Ελλάδα, Ιρλανδία Πορτογαλία και Ισπανία (η σειρά δεν είναι τυχαία), "απειλούν" το Γερμανικό "θαύμα".Οι δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων πολιτικών όπως του Ράσμουσεν, πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Ζαν Κλωντ Τρισέ Προέδρου της ΕΚΤ, ουσιαστικά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επιζητούν μια λύση του προβλήματος μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων. Οι υποστηρικτές της πρότασης μάλιστα έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Προτείνουν το κρατικό χρέος της κάθε χώρας που αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ (όσο επιτρέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ) να καλυφθεί με ευρωομόλογο και το υπόλοιπο να καλύπτεται με τα "εθνικά ομόλογα".
Είναι μία λύση που αρχίζει δειλά-δειλά να συζητιέται στους στην Ε.Ε. και δεν αποκλείεται να τη δούμε να παρουσιάζεται στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου