ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΚΙΝΑ... ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ

Η παρακάτω είδηση πέρασε μάλλον στα «ψιλά» την προηγούμενη βδομάδα έχει όμως μεγάλη αξία και ίσως μας βοηθήσει στον μέλλον να απαντήσουμε σε πολλά ερωτήματα. Συγκεκριμένα για πρώτη φορά μετά από τον Ιούνιο, η Κίνα απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετή ζήτηση για την πώληση εντόκων γραμματίων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η εξέλιξη αυτή δείχνει με το καλύτερο τρόπο την έλλειψη ρευστού στις τράπεζες, καθώς οι αρχές αποφάσισαν να αυξήσουν τα ποσοστά αποθεματικών που πρέπει να κατέχει κάθε τράπεζα, δύο φορές αυτό το μήνα. Ειδικότερα, το υπουργείο πούλησε 11,55 δισ. γουάν (1,77 δισ. δολάρια) σε τρίμηνους τίτλους, έναντι του στόχου των 20 δισ. γουάν, σύμφωνα με traders στην Agricultural Bank of China και την Bank of China Ltd.
Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,73% σε σχέση με το χθεσινό 2,52% για την απόκτηση χρέους 91 ημερών. H κεντρική τράπεζα της Κίνας αύξησε τα επιτόκια τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά από το 2007 και μειώνει την εισροή χρήματος προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος «έτρεχε» τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2 ετών.
Οικονομικοί αναλυτές σχολίαζαν ότι η ζήτηση για βραχυπρόθεσμους έντοκους τίτλους είναι σχετικά χαμηλή εξαιτίας της έλλειψης διαθεσιμότητας ρευστού αλλά και της προσδοκίας για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων

Σχόλια