ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Ή ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Σε νέες δυσοίωνες προβλέψεις προχώρησαν χθες διαχειριστές μεγάλων επενδυτικών Ταμείων. Σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg τη διάλυση του ευρώ ή εναλλακτικά την έξοδο από αυτό, χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και πιθανόν της Ισπανίας, προβλέπουν γνωστοί Αμερικανοί διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του συνέδριου που διοργάνωσε το πρακτορείο Reuters ο Τζιμ Ρότζερς επικεφαλής του επενδυτικού κεφαλαίου Quantum Fund, δήλωσε ότι «η διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρώπης είναι κακή και θα μπορούσε να έχει ως επακόλουθο το τέλος του κοινού νομίσματος». «Με τις τελευταίες κινήσεις τους οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά διαβρώνουν την αξία του ευρώ και την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας», είπε και προχώρησε στην εκτίμηση ότι το ευρώ δεν θα υφίσταται σε 10-15 χρόνια.
Ο κ. Ρότζερς, δεν συμφωνεί με το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας και το χαρακτήρισε κακό από κάθε άποψη και συνέχισε λέγοντας ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορεί να είναι οι επόμενες χώρες που θα ζητήσουν βοήθεια. Απαισιόδοξες ήταν οι προβλέψεις του για την αμερικανική οικονομία, για την οποία είπε ότι μπορεί να είναι «χαμένη η επόμενη δεκαετία λόγω της αύξησης του δημόσιου» .
Το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει δηλώσεις τριών Αμερικάνων διαχειριστών κεφαλαίων, οι οποίοι προέβλεψαν τη χρεοκοπία της Αργεντινής τον Δεκέμβριο του 2001 και θεωρούν ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει πολλά κοινά στοιχεία με την κρίση της Αργεντινής.
Ο Τζόζεφ Μπάιντερ, σήμερα επικεφαλής επενδύσεων στο Ταμείο Consilium Investment Management, στοιχηματίζει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και θα αφήσουν το ευρώ. «Πιθανόν να υπάρξει μία αναδιάρθρωση χρέους πριν από το τέλος του επόμενου έτους»
Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα, είπε στο CNBC ότι η Πορτογαλία πιθανότατα θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ορισμένες χώρες θα εγκαταλείψουν το ευρώ, στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι οικονομίες τους αποκλίνουν από την οικονομία της Γερμανίας.
Ο Ρόμπερτ Κένιγκσμπέργκερ, επικεφαλής επενδύσεων του κεφαλαίου Gramercy λέει «Η νομισματική ακαμψία και οι δημοσιονομικές παγίδες στην περιφέρεια της Ευρώπης σήμερα, μοιάζουν αρκετά με της Αργεντινής το 2001», και προσθέτει: «Η απόφαση θα είναι πολιτική, όχι οικονομική. Μία καθαρά οικονομική απόφαση θα είχε οδηγήσει την Ελλάδα ήδη στη χρεοκοπία και αρκετές άλλες χώρες από κοντά».
Τέλος ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι που βρίσκεται στη χώρα μας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί τελικά να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της και ίσως χρειαστεί να επιστρέψει στη δραχμή. Ο διαπρεπής οικονομολόγος εμφανίζεται εδώ και καιρό απαισιόδοξος για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και εκτιμά ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει λάβει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με το χρέος της, γι' αυτό και θεωρεί σχεδόν σίγουρη την αναδιάρθρωση.
Το σχόλιο μας είναι, όσο πιο γρήγορα δούμε αυτά που βλέπουν οι άλλοι τόσο καλύτερα. Ο ασθενής χρειάζεται εγχείρηση και όχι φάρμακα κ. Σ. Καν.

ΠΗΓΕΣ: Reuters και Bloomberg

Σχόλια