ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

Περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας που κατοχυρώνει τον μηχανισμό στήριξης προβλέπει το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Deutsche Welle προβλέπεται συγκεκριμένα η προσθήκη δύο σύντομων προτάσεων που δεν απαιτούν νέα επικύρωση από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Ένωσης. Οι δύο προτάσεις που θα προστεθούν στο άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι οι εξής: 1. “Τα κράτη μέλη, που έχουν ως νόμισμα το ευρώ, μπορούν να εισαγάγουν έναν μηχανισμό σταθερότητας, ο οποίος θα διασφαλίζει τη σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης”, και 2, “Η έγκριση οικονομικής βοήθειας θα συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις.” .........
Στις αλλαγές αυτές επιμένει, μεταξύ άλλων, η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Χωρίς αυτή, όπως υποστηρίζει, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Γερμανίας σε έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Αναλυτές υποστηρίζουν, ότι οι αλλαγές αυτές δεν συνιστούν διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τις οποίες έχουν παραχωρήσει τα κράτη μέλη στην κοινότητα. Αυτή η διατύπωση κρίνεται αναγκαία για να αποφευχθούν ενδεχόμενα νέα δημοψηφίσματα στις χώρες μέλη της Ένωσης. Όπως σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η απλοποιημένη διαδικασία με την οποία θα περάσουν οι προτάσεις είναι δυνατή για αλλαγές, οι οποίες αφορούν εσωτερικούς τομείς πολιτικής της ΕΕ. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπτωση που η αλλαγή αφορά σε επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ. Έτσι δεν απαιτείται διακυβερνητική διάσκεψη των κρατών-μελών και κατά την άποψη των νομικών ούτε δημοψηφίσματα σε κράτη-μέλη, όπως η Ιρλανδία.
Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών έχει ως εξής: τυπική αποδοχή το Μάρτιο του 2011, συναίνεση των χωρών-μελών μέχρι το τέλος του 2012 και αρχή ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2013.

ΠΗΓΗ : Deutshe Welle

Σχόλια