ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δεν φαίνεται να ξεπερνά εύκολα τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, η Moodys, προειδοποίησε την Πορτογαλία την περασμένη Τρίτη ότι μπορεί να την υποβαθμίσει κατά μία ή δύο μονάδες. Την ίδια μέρα, λίγες ώρες αργότερα και ο οίκος Fitch, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο λεγόμενο επίπεδο junk. Εν τω μεταξύ, αυξήθηκε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, για τα βραχυπρόθεσμα δάνεια.
Η κατάσταση στην Πορτογαλία και την Ισπανία αντικατοπτρίζει τους φόβους των διεθνών αγορών, ότι και οι δύο χώρες κάποια στιγμή μπορεί να αναζητήσουν διεθνή οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του χρέους τους, όπως έχουν ήδη κάνει η Ελλάδα και η Ιρλανδία.
Η Κίνα, ένας από τους σημαντικότερους πιστωτές και  εμπορικούς εταίρους της Ευρώπης, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι στηρίζει την οικονομική διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.  Ωστόσο σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο με Ευρωπαίους οικονομικούς αξιωματούχους, η Κίνα ανέφερε επίσης ότι «παρακολουθεί στενά» τη δημοσιονομική κρίση για να δει αν μπορεί να συγκρατηθεί από την εξάπλωση και σε άλλες χώρες.

Σχόλια