ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ......

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα, αλλά και η ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αποτελούν βασικό θέμα σε πολλές γερμανικές εφημερίδες.
«Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τις μεταρρυθμίσεις» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Το κυβερνητικό συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά ρυθμίσεων που αφορούν το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα δοθεί ώθηση στην οικονομία της υπερχρεωμένης χώρας, η οποία βρίσκεται σε ύφεση. Πολλές δομές της ελληνικής οικονομίας έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του ’50 και του ’60. Αποτέλεσμα αυτών των δομών ήταν ο μειωμένος ανταγωνισμός, ο οποίος είναι και μια από τις κύριες αιτίες για την υπερχρέωση της χώρας. Μερικοί κανόνες προέρχονται ακόμα από την εποχή των συντεχνιών. Έτσι περίπου 160 επαγγέλματα, από αυτό του φαρμακοποιού μέχρι της κομμώτριας, είναι αυστηρά καθορισμένα. Σχεδόν δεν υπάρχει ανταγωνισμός στους τομείς αυτούς».......
Στη συνέχεια το δημοσίευμα  αναφέρεται με συγκεκριμένα παραδείγματα στο πως λειτουργούν ορισμένα επαγγέλματα, όπως του φαρμακοποιού και του δικηγόρου. Στην πρώτη περίπτωση δίνεται το παράδειγμα της πολυπόθητης άδειας που παίρνει ο φαρμακοποιός από το υπουργείο Υγείας, και την οποία μπορεί να κληροδοτήσει στα παιδιά του ή να την πουλήσει για περίπου 500.000 ευρώ.
Και το άρθρο της Handelsblatt καταλήγει: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών και στη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων απασχόλησης».
Την είδηση της πιθανής υποβάθμισης της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch μέχρι το τέλος Ιανουαρίου φιλοξενούν πολλές γερμανόφωνες εφημερίδες. Η Fitch απειλεί την Ελλάδα με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και ο οίκος θα εξετάσει την οικονομική της ευρωστία υπό το πρίσμα των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρεται για παράδειγμα στη γερμανική έκδοση των Financial Times. To άρθρο υπενθυμίζει ότι οι άλλοι δυο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s καθώς και η Moody’s υποβάθμισαν και πάλι, πρόσφατα, την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ : DEUTSCHE WELLE

Σχόλια