ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Του Νότη Παπαδόπουλου από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

«Μαζί τα φάγαµε. Αλλά τον λογαριασµό θα τον πληρώσουν οι πολίτες». Αυτό είναι το νέο σλόγκαν της κυβέρνησης – για να επεκτείνω τη, σωστή κατά βάση, δήλωση του κ. Πάγκαλου. Είναι σαφές πως για τη σηµερινή κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι πολιτικοί που έπαιρναν τις λάθος αποφάσεις όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κατά ένα µέρος και κάποιοι πολίτες που πίεζαν µε κάθε τρόπο για τον διορισµό του δικού τους παιδιού ή έκρυβαν από την Εφορία τα εισοδήµατάς τους στερώντας από το κράτος φόρους.
Ωστόσο για το χάλι της ελληνικής οικονοµίας τη λυπητερή την πληρώνουν και πάλι οι πολίτες και µάλιστα κυρίως οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι – αυτοί που δεν µπορούν να κρύψουν τα εισοδήµατά τους και υπόκεινταισε µειώσεις αποδοχών και έκτακτες εισφορές. ......
Εχουµε ακούσει βέβαια για περικοπές στους µισθούς των βουλευτών και κάποιες οικονοµίες στον προϋπολογισµό της Βουλής – ωστόσο, κατά τη γνώµη µου, αυτές οι περικοπές δεν περνούν το µήνυµα της σκληρής λιτότητας που θα έπρεπε να δώσουν στην κοινή γνώµη µε το παράδειγµά τους οι πολιτικοί µας ταγοί. ∆ιότι µπορεί ο προϋπολογισµός της Βουλής του 2010 και 2011 να µειώθηκε κατά 1,8% και 10% αντίστοιχα, ωστόσο οι δαπάνες του Κοινοβουλίου θα φτάσουν τα 400 εκατοµµύρια ευρώ τα δύο αυτά χρόνια. Οσα δηλαδή εισέπραξε το υπουργείο Οικονοµικών από την έκτακτη εισφορά µισθωτών το 2009! Και µπορεί κάθε βουλευτής να έχει υποστεί – σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Βουλής – µειώσεις 1.600 ευρώ τον µήνα (εισπράττοντας καθαρά γύρω στα 6.500 ευρώ µηνιαίως) όµως οι συνταξιούχοι είχαν µόνο από την περικοπή των δώρων τους µείωση κατά 15% στις αποδοχές τους, οι οποίες είναι κατά το πλείστον µικρότερες ακόµη και από τα έξοδα κίνησης (γύρω στα 1.000 ευρώ τον µήνα) κάθε βουλευτή. Και δεν είναι µόνο η Βουλή που διατηρεί τα προνόµιά της. Είναι και τα κόµµατα που εξακολουθούν παρά τις όποιες περικοπές να χρηµατοδοτούνται από τον προϋπολογισµό του κράτους µε περίπου 50 εκατοµµύρια ευρώ τον χρόνο!
Τις τελευταίες µέρες ακούστηκαν προτάσεις για περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες της Βουλής και στους προϋπολογισµούς των κοµµάτων από τον Στ. Μάνο, την Ντ. Μπακογιάννη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εκτ. Νασιώκα. Είναι το λιγότερο που µπορεί να κάνει το πολιτικό προσωπικό της χώρας για να δείξει ότι συναισθάνεται τις θυσίες του κόσµου.

Σχόλια