ΝΕΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ MOODY'S ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την Ισπανία σειρά έχει η Ελλάδα. Κάπως έτσι μάλλον σκέφτεται οίκος Moody’s και επανέρχεται με μια νέα προειδοποίηση, αυτή τη φορά για την χώρα μας.
Η απόφαση της Moody΄s να επανεξετάσει-αξιολογήσει τα κρατικά ομολόγα της Ελλάδας οφείλεται στην αυξημένη αβεβαιότητα για:
-Τη δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος της σε διατηρήσιμα επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη σημαντική ανοδική αναθεώρηση των επιπέδων του χρέους.
-Τη σημαντική υστέρηση των εσόδων για το 2010 όπως έχει διαπιστώσει ο οίκος
-Το επίπεδο και τις συνθήκες για τη συνέχιση της στήριξης προς την Ελλάδα στη περίπτωση που η χώρα παραμείνει αποκομμένη από τις αγορές.
Η Moody΄s προειδοποιεί ότι μια υποβάθμιση κατά πολλές βαθμίδες θα ήταν πιθανή αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ να μην καταφέρει να σταθεροποιηθεί στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια ή ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος η στήριξη από την Ε.Ε. να αποδειχθεί λιγότερο ισχυρή μετά το 2013 σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, η Sarah Carlson αντιπρόεδρος και επικεφαλής ανάλυσης της Moody΄s, σε συνέντευξη της στο Capital.gr υποστηρίζει ότι ιστορικά, με αξιολόγηση Ba1 (σημ: που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία), η πιθανότητα χρεοκοπίας τόσο σε κράτη όσο και σε επιχειρήσεις, είναι περίπου 7%. “Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα είναι ουσιαστικά χαμηλότερη από ό,τι βλέπει η αγορά. Η αξιολόγηση, όμως, είναι υπό αναθεώρηση”, σημειώνει με νόημα η αναλύτρια της Moody΄s.

Σχόλια