12 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !

 
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ιδρύματος, η εμφανής φοροδιαφυγή στην χώρα μας ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 12 δισ. ευρώ ή το 4,8% του ΑΕΠ,.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, από το σύνολο των 12 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ και 7 δισ. ευρώ από την απόκρυψη φόρων εισοδήματος και ακινήτων.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, χαρακτηριστική του μεγέθους της εµφανούς φοροδιαφυγής είναι μια σύγκριση των εσόδων σε Ελλάδα και Ευρώπη: Το ποσοστό των άμεσων φόρων στην Ελλάδα πέρυσι διαμορφώθηκε μόλις στο 7,3% του ΑΕΠ, έναντι 12,2% του ΑΕΠ στην Ευρώπη των 27 (στοιχεία 2009).
Μάλιστα, εκτιμούν πως μια ικανοποιητική µείωση της φοροδιαφυγής θα ανέβαζε το ποσό είσπραξης των άµεσων φόρων στο 10,5% του ΑΕΠ το 2014, που συνεπάγεται επιπλέον 7,5 δις ευρώ τον χρόνο.
Όσο για το ποσοστό των έµμεσων φόρων, παρά τις περσινές αυξήσεις του ΦΠΑ, ανήλθε στο 12,9% του ΑΕΠ, έναντι 14,8% στη Γαλλία το 2009 και 13,6% στην Ιταλία, δύο χώρες µε πολύ χαµηλότερους συντελεστές ΦΠΑ και φόρους στα καύσιμα από των Ελλάδα.

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ : Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank

Σχόλια