ΔΕΚΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ

«Η Ευρώπη διαθέτει ήδη ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης». Αυτό ανακοίνωσε χθες η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τώρα πρέπει να δράσει  συντονισμένα και βάσει προτεραιοτήτων. Η Ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη χαράσσει με σαφήνεια την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη τον επόμενο χρόνο, καθορίζοντας δέκα δράσεις προτεραιότητας με άξονες τη μακροοικονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική εξυγίανση, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Η Ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη εγκαινιάζει το πρώτο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές τους. Από τη στιγμή που επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν τις συστάσεις του υπόψη τόσο στις πολιτικές τους όσο και στους εθνικούς τους προϋπολογισμούς. Συνεπώς, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα συζητήσουν από κοινού και με ολοκληρωμένο τρόπο θέματα μακροοικονομικής σταθερότητας, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.....
Ο πρόεδρος Barroso προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με την Ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη αρχίζει μια νέα φάση ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ανοίγουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο για την καθοριστική βελτίωση του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε και συντονίζουμε τις αλληλεξαρτημένες οικονομίες μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το μοντέλο που αντιπροσωπεύει η ΕΕ.  Αυτή είναι η οικονομική μας διακυβέρνηση στην πράξη. Η Ετήσια  επισκόπηση για την ανάπτυξη αποτελεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάνοδο της Ευρώπης σε φάση ανάπτυξης και μεγαλύτερων επιπέδων απασχόλησης. Είμαι πεπεισμένος ότι, αν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, η Ευρώπη θα μπορέσει να επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης».
Η κύρια ανακοίνωση της Επιτροπής επικεντρώνεται σε βασικά μέτρα που εντάσσονται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και αφορούν τρεις κυρίως τομείς:
-       Την ανάγκη για αυστηρή δημοσιονομική εξυγίανση με σκοπό την ενίσχυση της μακροοικονομικής σταθερότητας
-       Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης
-       Μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης
Η πρώτη αυτή Ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη θα καλύπτει το σύνολο της ΕΕ και θα είναι προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες κάθε κράτους μέλους.
Η Επιτροπή τονίζει δέκα δράσεις που εντάσσονται σε τρεις κύριους τομείς: 
-       Θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη
1.    Εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής εξυγίανσης
2.    Διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών
3.    Εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα
-       Κινητοποίηση των αγορών εργασίας, Δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης
1.    Βελτίωση των κινήτρων εργασίας
2.    Μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων
3.    Επάνοδος των ανέργων στην απασχόληση
4.    Εξισορρόπηση ασφάλειας και ευελιξίας
-       Επίσπευση της ανάπτυξης
1.    Αξιοποίηση του δυναμικού της ενιαίας αγοράς
2.    Προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης
3.    Πρόσβαση στην ενέργεια με προσιτό κόστος

Σχόλια