ΣΩΘΗΚΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Η "ΠΑΡΤΙΔΑ"

 
Η κυβέρνηση έσωσε την τελευταία στιγμή την παρτίδα πετυχαίνοντας απόδοση χαμηλότερη του ψυχολογικού ορίου του  5%, στο πλαίσιο της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.
Ειδικότερα, πουλήθηκαν έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων, αξίας 1,95 δισ. ευρώ,  με απόδοση 4,9%, έναντι 4,82% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,4 φορές έναντι υπερκάλυψης κατά 5,15 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.  O επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε στο Reuters: «Η συμμετοχή των ξένων διαμορφώθηκε περίπου στο 37%. Είμαστε ικανοποιημένοι που συνεχίζουμε να αντλούμε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια απρόσκοπτα».
Η ουσία είναι ότι δανειστήκαμε για μια ακόμη φορά ακριβότερα από την προηγούμενη φορά κατά 0,12% και η υπερκάλυψη ήταν κατά 1,75 φορές μικρότερη. Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε την «πλάτη» που έβαλαν συγκεκριμένες ελληνικές τράπεζες μάλλον δεν θα πρέπει  να θριαμβολογούμε. Άλλωστε αυτό δείχνει και η γενική εικόνα των spreads, τα οποία έμειναν σχεδόν αμετάβλητα.
Το ενδιαφέρον όλης της Ευρώπης στρέφεται πλέον στην δημοπρασία ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και αναμένεται με ιδιαίτερο  ενδιαφέρον το ύψος των επιτοκίων.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι την  ίδια στιγμή, η Ιταλία άντλησε ποσό 7 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια διάρκειας 12 μηνών, με το επιτόκιο 2,067%, από 2,014% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία στις 10 Δεκεμβρίου.

Σχόλια