ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

Συνεχίζονται οι αντικρουόμενες δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. μέσω του Τύπου για την προστασία του ευρώ. Μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt», ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί άμεσα ο μηχανισμός στήριξης του ευρώ και ότι χρειάζονται νέα μέτρα που θα κατευνάσουν τις αγορές. Όλα αυτά ενώ αύριο αναμένεται στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπαρόζο, για συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ.
Η υποδοχή του κ. Μπαρόζο στο Βερολίνο δεν θα είναι ιδιαιτέρα θερμή, δεδομένου ότι δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, μετά τις εκατέρωθεν σκληρές δηλώσεις, για την ενίσχυση του ταμείου στήριξης του ευρώ.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Βεστερβέλε, έχει ήδη περάσει στην αντεπίθεση. Σε δηλώσεις στην εφημερίδα «Handelsblatt» ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και υπουργός Εξωτερικών, λέει εκ νέου όχι στην αύξηση των πόρων του ταμείου σταθερότητας, κάτι που προτείνει ως γνωστόν και ο κ. Μπαρόζο.  ....................
Εάν η οικονομία είναι ψυχολογία, τότε τέτοιου είδους δηλώσεις δεν μας βοηθούν, λέει ο κ. Βεστερβέλε. Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών απαντά στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, ο οποίος κατηγόρησε το κόμμα των Φιλελευθέρων, για λαϊκισμό στο ζήτημα της διαχείρισης της ευρωκρίσης. Ο κ. Βεστερβέλε του απαντά ότι ανησυχεί όταν διαπιστώνει πως υπάρχουν πολιτικοί που βλέπουν λύση του προβλήματος στη δημιουργία νέων χρεών.
Την ευθύνη για την τελική πρόταση και των διαπραγματεύσεων φέρει ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βερολίνου «Der Tagesspiegel» χθες, δήλωσε ότι δρομολογείται ένα συνολικό σχέδιο για τη σταθεροποίηση του ευρώ και την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να υπάρχουν οριστικές απαντήσεις στα προβλήματα και να μην δίδεται η εντύπωση στον κόσμο ότι οι πολιτικοί παραπατούν πέφτοντας από τη μία κρίση στην άλλη.
Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση χωρίς ξένη βοήθεια, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει στη συνέντευξη ότι η Ελλάδα έλαβε τους τελευταίους μήνες περισσότερα μέτρα εξυγίανσης από ότι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Δεν ήταν βέβαια αρκετά για να πειστούν οι χρηματαγορές, όμως οι Έλληνες εργάζονται σκληρά και πιστεύω ότι αξίζουν το σεβασμό μας, λέει ο κ. Σόιμπλε.

Σχόλια