ΟΗΕ : ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΥΦΕΣΗΣ

Η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας από ένα μεγάλο αριθμό χωρών της Ευρώπης μπορεί να οδηγήσει την Ευρωζώνη και πάλι σε ύφεση το 2011, με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να αντιμετωπίζουν μικρότερους κινδύνους για επανάληψη της κρίσης, όπως εκτιμά στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της με τίτλο "World Economic Situation and Prospects"ο ΟΗΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα υψηλά επίπεδα αστάθειας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες βασικών νομισμάτων ενδέχεται να αποτελέσουν ακόμη ένα παράγοντα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Με την ανεργία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί το 2011, πριν ενισχυθεί και πάλι το 2012. Συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ εκτιμά, πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,1% σε αυτό το έτος, έχοντας διευρυνθεί κατά 3,6% το 2010, ενώ το 2012 θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 3,5%.
«Το outlook παραμένει αβέβαιο και περικυκλωμένο από κινδύνους καθοδικής τάσης. Η ανάκαμψη μπορεί να αντιμετωπίσει περαιτέρω εμπόδια αν κάποιοι από τους κινδύνους υλοποιηθούν. Σε αυτή την περίπτωση μια double-dip ύφεση θα ξεπροβάλει για την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση.
Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, ένας επιπλέον γύρος είναι απαραίτητος για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει να είναι διεθνώς συγχρονισμένος και πιο επικεντρωμένος στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας......
Ωστόσο, ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως στην Ευρώπη «η επίδραση αυτών των νέων μέτρων που εφαρμόζονται ή σχεδιάζονται κρύβουν τον κίνδυνο μιας ανανεωμένης οικονομικής ύφεσης».
Για την Ευρωζώνη, ο Οργανισμός τοποθετεί την ανάπτυξη για το 2011 στο 1,3%, χαμηλότερο από το 1,6% του 2010, ενώ για τις Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία προβλέπει συρρίκνωση.
«Χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είτε θα παραμείνουν σε συνθήκες ύφεσης ή στην καλύτερη περίπτωση θα εμφανίσουν μικρή ανάκαμψη».
Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 2,2% φέτος, από το 2,6% το 2010. «Αυτός ο ρυθμός δεν θα μεταβάλει πολύ τα ποσοστά ανεργίας, ενώ η ανάκαμψη των θέσεων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλα 4 χρόνια».
Επιπλέον, για την Ιαπωνία προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα συρρικνωθεί στο 1,1% το 2011, από το 2,7% το 2010, ενώ για την κινεζική οικονομία τοποθετεί την ανάπτυξη στο 8,9% από το 10,1%.
Μεταξύ 2007 και 2009, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, χάθηκαν 30 εκατ. θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο, με 81 εκατ. νέους ανθρώπους να μένουν χωρίς δουλειά.
«Για την επιστροφή της παγκόσμιας απασχόλησης σε επίπεδα προ κρίσης απαιτείται η δημιουργία τουλάχιστον 22 εκατ. νέων θέσεων. Ωστόσο, στα τρέχοντα επίπεδα ανάκαμψης, αυτό θα διαρκέσει περίπου 5 χρόνια», επισημαίνεται στην έκθεση.
Τα υψηλά επίπεδα αστάθειας στις αγορές συναλλάγματος και οι «διαμάχες» μεταξύ των μεγάλων οικονομιών σχετικά με τις νομισματικές πολιτικές αποτελούν την κύρια απειλή της ανάπτυξης.
Τέλος, ο ΟΗΕ κάλεσε τις οικονομίες του Group of 20 να αναπτύξουν σχέδια για την εξισορρόπηση της παγκόσμιας ζήτησης, τα οποία θα είναι πιο συγκεκριμένα και πιο καθορισμένα.

ΠΗΓΗ : AΠΕ

Σχόλια