ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ

«Η Γερμανία στο εδώλιο», τιτλοφορείται πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας του Βερολίνου "Junge Welt" που αφορά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στη δίκη Γερμανίας – Ιταλίας για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και αναφέρεται διεξοδικά στη σφαγή του Διστόμου, στο χρονικό της προσφυγής των θυμάτων στην ελληνική και την ιταλική δικαιοσύνη. «Είναι ντροπή η Γερμανία να αρνείται ακόμη πεισματικά την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής κατοχής», δήλωσε  η εκπρόσωπος του Κόμματος της Αριστεράς Ούλα Γέλπκε και υποστήριξε ότι «η προσφυγή της γερμανικής κυβέρνησης στο Δικαστήριο της Χάγης είναι καθαρός κυνισμός. Τα θύματα έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν πραγματικές αποζημιώσεις και όχι να αρκεσθούν στις ανέξοδες διακηρύξεις λύπης του Βερολίνου. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια καταβολής αποζημιώσεων;» επισημαίνει η εφημερίδα.
Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει η  συντηρητική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine" σημειώνοντας προκλητικά : «Κάποτε πρέπει να θέσουμε τέρμα στις διεκδικήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται. Έχουμε πλήρη κατανόηση για τα θύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τους συγγενείς τους όταν διεκδικούν αποζημιώσεις. Το Βερολίνο έχει επανειλημμένα διευκρινίσει ότι δεν διακρίνει πια άλλα περιθώρια για απαιτήσεις, μετά από τις εκούσιες αποζημιώσεις που έδωσε, μετά από τόσες δεκαετίες συνύπαρξης στην ΕΕ και μετά από δεκαετίες από την υπογραφή της συμφωνίας “Δύο-Συν-Τέσσερα” για την επανένωση της Γερμανίας. .........
Τα περιθώρια αυτά δεν υπάρχουν όντως, και ελπίζουμε να το διαπιστώσει και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ασφαλώς ζουν ακόμη θύματα και θέλουν να δουν τους δράστες στο εδώλιο. Όμως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους ότι δεν ζούμε πια υπό καθεστώς εκεχειρίας. Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα πρέπει να αποδεικνύεται μόνον με τα πακέτα διάσωσης». 

Για την πλήρη ενημέρωση σας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η  Ελλάδα θα ασκήσει αίτημα παρέμβασης στη δίκη αυτή σύμφωνα με το άρθρο 62 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου προβάλλοντας ότι έχει έννομο συμφέρον στην εκκρεμή δίκη το οποίο θίγεται από την απόφαση του Δικαστηρίου επί της υποθέσεως αυτής.
Τέλος επισημαίνεται ότι το Διεθνές Δικαστηρίο της Χάγης θα πρέπει να αποφασίσει κατʼ αρχήν αν η Ελλάδα μπορεί να παρέμβει στην εν λόγω δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας. Εφόσον το παραπάνω Δικαστήριο χορηγήσει τελικά τη σχετική άδεια τότε η χώρα μας θα μπορεί να μετάσχει στη δικαστική διαδικασία με δυνατότητα παρουσίασης της ελληνικής επιχειρηματολογίας επί της ουσίας της διαφοράς.

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ : Deutshe Welle

Σχόλια