Η "ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ" ΘΑ ΔΩΣΕΙ ... ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;

Ανέβαλε τις αποφάσεις της, η τελευταία συνάντηση του Eurogroup για το Μάρτιο. Το παραπάνω γεγονός ήδη προκαλεί αναταράξεις στις αγορές και ιδιαίτερα στην αγορά ομολόγων (ήδη τα spreads σήμερα ξεπέρασαν τις 860 μονάδες).
Για μια ακόμη φορά υιοθετήθηκε η πρόταση της Γερμανίας, η οποία ζητάει να διατηρηθεί προς το παρόν ως έχει το Ταμείο διάσωσης (EFSF) τόσο ως προς το μέγεθός του, όσο και ως προς την μη δυνατότητά του να αγοράζει κρατικά ομόλογα.
Οι συζητήσεις απέδειξαν, ότι σε αυτή τη φάση, οι χώρες τις Ευρωζώνης δεν είναι έτοιμες ή πιθανόν
και να μην θέλουν να βρουν μια λύση όσον αφορά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Η Κομισιόν επιμένει σε αύξηση των πόρων του Μηχανισμού και σε ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, εκτιμώντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.
Αντίθετη άποψη έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόϊμπλε ο οποίος απορρίπτει τις προτάσεις της Κομισιόν, να αυξηθούν οι εγγυήσεις προς το Μηχανισμό και επιμένει στην άποψη του, ότι δεν υπάρχει ακόμα λόγος για αλλαγές. ......
Αν και όταν γίνουν αυτές θα πρέπει να είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου της αποκαλούμενης «συνολικής λύσης» η οποία θα περιλαμβάνει εξαιρετικά αυστηρότερους όρους οικονομικής διακυβέρνησης, αυτοματοποιημένες διαδικασίες λήψης δημοσιονομικών μέτρων στις προβληματικές οικονομίες, ανεξάρτητα και πέρα από τα εθνικά κοινοβούλια. Τότε και μόνο τότε είναι πρόθυμος να συζητήσει την αύξηση των πόρων του ταμείου διάσωσης όπως και την μεταφορά σε αυτό της δυνατότητας να αγοράζει κρατικά ομόλογα.
Τέλος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, υπενθύμισε με νόημα ότι «οι κανόνες που έχουν συμφωνηθεί για το Μηχανισμό μπορούν να αλλάξουν μόνο από τη γερμανική Βουλή. Αυτό θα πρέπει να το έχουν κατά νου στις Βρυξέλλες». Προσέθεσε, δε, ότι «η λύση δεν μπορεί να είναι να προσφέρουν περισσότερες εγγυήσεις η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματά τους οι χώρες με χρέη». Αν αυτό το τελευταίο συμβεί, κατέληξε, «τότε μόνο θα φτάσουμε σε μια συνολική λύση, για την οποία εργαζόμαστε σήμερα εντατικά».
Μέρος μάλιστα της «συνολικής λύσης» παραμένει η διαδικασία «ελεγχόμενης πτώχευσης» και της ρήτρας συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση κρατικών χρεών.
Επίσης μια αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα ήταν και αναβολή-μετάθεση της συζήτησης του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση του χρέους και η μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής του πακέτου των δανείων που έχουν πάρει από την τρόικα. Για την προετοιμασία της «συνολικής λύσης» θα υπάρξουν ανακοινώσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου που έχει αποφασίσει να κάνει η ουγγρική Προεδρία της Ε.Ε. Οι τελικές διαπραγματεύσεων έχει μετατεθεί για το Μάρτιο στη Σύνοδο Κορυφής στις 25/26 του μήνα.

Σχόλια