ΓΙΑ 100 ΤΟΝΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥ ΤΙ ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ;

Όπως ίσως δεν θα ξέρετε από την δεκαετία του 1990 έχει ξεκινήσει μια έντονη προσπάθεια εκμετάλλευσης κοιτασμάτων μετάλλου στην Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχουν διάφορες μελέτες για κοιτάσματα στην περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Μαρώνειας (νομοί Έβρου και Ροδόπης) και πριν από 12-14 χρόνια περίπου ενεφανίσθη εταιρεία από την Αυστραλία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή. Ο Νκόλαος Αρβανιτίδης στέλεχος του ΙΓΜΕ σε μια σχετική ημερίδα τον Μάϊο του 2010 παρουσίασε ολοκληρωμένα τα κοιτάσματα στην Βόρειο Ελλάδα και ειδικά στην περιοχή Περάματος στον Έβρο
Υπολογίζει λοιπόν το κοίτασμα σε περίπου 100 τόνους. Η αξία του; Με σημερινές τιμές 2,5 δις ευρώ περίπου. Και με προοπτική από τις διεθνείς αγορές να φτάσει τα 5 δις. Για να σκεφτούμε δε το πόσο ισχυρό είναι το lobby των μεταλλευτικών επιχειρήσεων ας δούμε τι έγινε στην Αυστραλία σύμφωνα με το Έθνος : οι εταιρείες μεταλλείων χρυσού έριξαν τον Αυστραλό Πρωθυπουργό
“Εκτέλεση” – Η ανατροπή ενός πρωθυπουργού
Μάιος ήταν όταν ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιβάλει υψηλότερο φόρο στα υπερκέρδη των μεταλλουργικών γιγάντων. Πριν βγει ο Ιούνιος, τον είχαν… “καθαρίσει”! Εκατομμύρια δολάρια ρίχτηκαν για να υλοποιηθεί το σχέδιο ανατροπής του Ραντ. Στην αρχή εμφανίστηκαν δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι μέσα σε δέκα μέρες κατέρρευσε δήθεν η δημοτικότητά του κατά… 13%! Στη συνέχεια εξαγοράστηκαν, εκβιάστηκαν, επηρεάστηκαν οι βουλευτές των Εργατικών. Τον υποχρέωσαν σε παραίτηση και εξέλεξαν ομόφωνα πρωθυπουργό την Γκίλαρντ.
Η πρώτη πράξη της ήταν να καταργήσει ουσιαστικά τον φόρο που σχεδίαζε ο Ραντ. Το πραξικόπημα πέτυχε, αλλά η πραξικοπηματίας χαροπαλεύει…
Και εδώ; μα εδώ αρχίζει ήδη η μεταστροφή : Πρώτα βγαίνει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος ο κύριος Μανιάτης στην Βουλή
http://www.elthraki.gr/details.php?id=654 και βάζει νέο επείγον
χρονοδιάγραμμα για να προχωρήσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων. Ειδικά το Πέραμα στον Έβρο τίθεται ως προτεραιότητα. Αλλά αποσιωπά ο υπουργός το κατεξοχήν πρόβλημα αυτών των επενδύσεων… την χρήση κυανίου κατά την εξόρυξη που ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, εισηγήθηκε σχετικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβουλίο και ζητά από την ΕΕ να απαγορεύσει την χρήση κυανίου ολοκληρωτικά μέχρι και το τέλος του 2011. Ελάτε όμως που εμφανίζονται και 2 ξαφνικοί υποστηρικτές :
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος με δήλωσή του από άμβωνος τάσσεται ξαφνικά υπέρ του χρυσού και αφού έχει προηγηθεί ένα δημοσίευμα στις 18/01/2011 από την telegram και στις 31/01 έρχεται και ένα δημοσίευμα από εβρίτικο blog http://gatzoli.blogspot.com/2011/01/blog-post_6899.html
Άνθιμος: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αρνούμεθα θέσεις εργασίας, ούτε καν πυρηνικό εργοστάσιο
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Καναδικής Εταιρείας Eldorado Gold Corporation Πωλ Ράιντ και τον Δ/ντη της Θυγατρικής Εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης Γιώργο Μαρκόπουλο, συναντήθηκε ο Μητροπολίτης Αλεξ/πόλεως Άνθιμος σε μία συζήτηση για το ενδεχόμενο της εξόρυξης του Χρυσού στην περιοχή. Ο Μητροπολίτης φάνηκε να διαφοροποιεί την στάση του σε σχέση με το παρελθόν και κατά την διάρκεια της συζήτησης εμφανίστηκε διατεθειμένος να ακούσει χωρίς να απορρίψει τίποτα ακόμα και για πυρηνικό εργοστάσιο.
Και σε επίρρωση (αλά αυστραλία στρατηγική) έρχονται και Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με σημερινό σχετικό δημοσίευμα :
Με «πράσινες» προδιαγραφές
Σήμερα λειτουργούν σε όλο τον κόσμο 970 μεταλλεία χρυσού και αποτελούν βασική δύναμη οικονομικής ισχυος για τις χώρες και για τις περιφέρειες στις οποίες λειτουργούν. Eκτός από τις παραδοσιακές χώρες παραγωγής, όπως οι HΠA, ο Kαναδάς και η Aυστραλία, μεταλλεία χρυσού βρίσκονται στην Kίνα, τη Pωσία, την Tουρκία, αλλά και στην ευρωπαϊκή ήπειρο και μάλιστα σε χώρες της E.E., όπως Σουηδία, Φινλανδία, Iσπανία, Iρλανδία και Πορτογαλία. Σε Σουηδία και Φινλανδία μόνο λειτουργούν 10 μεταλλεία χρυσού, που αποτελούν για την παγκόσμια βιομηχανία του κλάδου τη μεγαλύτερη απόδειξη για τη συμβατότητα των έργων αυτών με τις πλέον υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, αφού πρόκειται για χώρες με μακρά παράδοση στην προστασία του περιβάλλοντος. Στην περιοχή των Bαλκανίων, η Tουρκία έθεσε σε λειτουργία τρία μεταλλεία χρυσού (Ovacik, Kislagad, Cayeli), άλλα τρία αδειοδότησε (Efemcukuru, Copler, Mastra) ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται πάνω από 100 ερευνητικά προγράμματα. Δυναμικά στον χώρο παραγωγής χρυσού με ένα εργοστάσιο σε λειτουργία (Chelopech) και ένα δεύτερο υπό αδειοδότηση (Krumovgrad) μπήκε και η Bουλγαρία.
Άρα κανένας λόγος ανησυχίας. Έλα όμως που η τοπική κοινωνία ανθίσταται :
Πρώτα το εργατικό κέντρο Έβρου
το ΤΕΕ Θράκης
Κατά της εξόρυξης χρυσού τάσσεται και το ΤΕΕ Θράκης, το οποίο σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η χρήση κυανίου για την απόληψη χρυσού από τα πετρώματα θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και μάλιστα σε τεράστιες επιφανειακές εκτάσεις.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Νίκος Παπαθανασίου, τα απόβλητα της ανοικτής χημικής μεταλλευτικής διεργασίας θεωρούνται χειρότερα από τα πυρηνικά κατάλοιπα. Η διοίκηση του ΤΕΕ κάνει λόγο για παράλληλες δυσμενείς επιδράσεις στο περιβάλλον, όπως η υπερκατανάλωση υδάτινων πόρων σε βάρος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής, η δημιουργία όξινης απορροής και αέριας ρύπανσης εξαιτίας της θειούχας σύστασης των πετρωμάτων, η ολοκληρωτική καταστροφή της αισθητικής του τοπίου από τις λίμνες τελμάτων που θα αντικαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα με το ΤΕΕ Θράκης, τα οφέλη που θα προκύψουν στην οικονομία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, όπως προβλέπονται από τον απαρχαιωμένο ισχύοντα μεταλλευτικό κώδικα, είναι ελάχιστα και ανάξια αναφοράς. Όσον αφορά το επιχείρημα των εκπροσώπων των εταιρειών, ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, το ΤΕΕ Θράκης τονίζει ότι περιορίζονται σε ελάχιστες θέσεις εργασίας με υψηλό βαθμό κινδύνου για τους εργαζόμενους, ενώ και ο κύκλος εργασιών είναι περιορισμένος.
Και μετά και η διανομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης Θράκης που αντιτίθεται σύσσωμη (με δηλώσεις Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και όλων των φορέων που συμμετέχουν)
Βέβαια έψαξα να δω και τους μελετητές που εκπονούν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και είναι η εταιρεία Echmes Ltd των κυρίων Τσακαρασιάνου (στο Βιογραφικό του αναφέρει ότι υπήρξε και σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης το 1993-1996 , επί Υπουργίας Σημίτη αν θυμάμαι καλά) και του κυρίου Χαλκίδη (δεν ξέρω αν πρόκειται για συνωνυμία με τον Ιωάννη Χαλκίδη υποψήφιο με την αριστερή Ανανεωτική Συνεργασία Μηχανικών στο ΤΕΕ.. όσο το έψαξα εκεί κατέληξα από το σχετικό site… αλλά το διαδίκτυο καμμιά φορά ξεγελά οπότε το λέω με επιφύλαξη).
Εγώ θα σας δώσω εδώ μια ωραία άποψη από τον Παρατηρητή της Θράκης http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=142113&categoryid=14
Τώρα πως γίνεται ο Μητροπολίτης που πρωτοστατούσε στις διαδηλώσεις του 2008 εναντίον του χρυσού να μεταστρέφεται υπέρ μετά την συνάντησή του με τον διευθύνοντα την Καναδική Εταιρεία, πως γίνεται ο Υφυπουργός να προχωρά σε τέτοια φανατική στήριξη των σχεδίων λειτουργίας των μεταλλείων και πως γίνεται ο τύπος να επικροτεί αποσιωπώντας κινδύνους και προβλήματα… αυτό το αφήνω σε εσάς… αλλά διατηρώ και αμφιβολίες και ερωτηματικά, αναμένοντας τις εξελίξεις.
Α και μια τελευταία ιδέα : Αν είναι τόσο μεγάλη η αξία του κοιτάσματος γιατί δεν φτιάχνουμε με νόμο σε ένα βράδυ μια κρατική εταιρεία, να το εξορύξουμε εμείς σαν κράτος και να δώσουμε και 50 εκατ στους Καναδούς να κάνουν τον σύμβουλο; Μια χαρά θα μας καθόντουσαν τα 38 δις συνολικά των κοιτασμάτων που μας είπε ο υφυπουργός σε προοπτική 30τιας, αφού με εγγύηση αυτά θα αποκτούσε και φερεγγυότητα ο δανεισμός της χώρας…. Και ερωτώ ο Πρωθυπουργός το ξέρει όλο αυτό;;; Μαξίμου ακούει;;; 

http://souflievros.blogspot.com/2011/02/100.html





Σχόλια