ΣΤΑ 340 ΔΙΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!



Ποιο είναι το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης της Ελλάδας στο Δ΄ τρίμηνο του 2010 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα; Γιατί ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε αυτή τη στιγμή να το δημοσιοποιήσει; Ποιες προτεραιότητες θέτει ο ίδιος για τις αποκρατικοποιήσεις; Γιατί προτείνει «Επιτροπή Σοφών» (παλιά πρόταση του ΛΑΟΣ) για το χρέος η κ. Κατσέλη; Η μέση ετήσια αύξηση δημόσιου χρέους έφτασε το 2010-2011 στο 14,7% του ΑΕΠ, από 4,9% την περίοδο 2004-2009 σχολιάζει η Ν.Δ...
Αναλυτικότερα:
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης, τα δεδομένα έχουν ως εξής:
Το Δεκέμβριο του 2010 εκτινάχθηκε στα 340, 3 δισ. ευρώ έναντι 336,8 δισ. τρεις μήνες πριν (30/9/10), δηλαδή αυξήθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ . Σε ένα χρόνο μέσα αυξήθηκε κατά 42 δισ. ή 14%. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι πλέον μόλις 7,2 δις, καθώς μόνο σε ένα τρίμηνο μειώθηκαν κατά 3 δις!
Κατά 1,2 δισ. αυξήθηκαν σε τριμηνιαία βάση και οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου φθάνοντας τα 25,9 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου μειώθηκαν δραστικά κατά 4 δισ. πέφτοντας στα 7,2 δισ.
Η βασική πηγή χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου σε σύνολο 42 δις είναι το Μνημόνιο, καθώς μόλις 3 δις προέκυψαν από τίτλους εντόκων γραμματίων και ομόλογα και μάλιστα με βραχυχρόνιους τίτλους. Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2015 οι ληξιπρόθεσμοι τίτλοι τους οποίους το ελληνικό κράτος πρέπει να αναχρηματοδοτεί υπερβαίνουν τα 30 δισ. ετησίως...
Η κίνηση δημοσίευσης των αρχείων του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται ότι σχετίζεται με την πρόθεση του υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου, να μετατρέψει σε «κοινωνούς» των υπαρχουσών δυσκολιών το σύνολο του πολιτικού κόσμου, τόσο ως απάντηση στην επίθεση που δέχεται προσωπικά για τους χειρισμούς του, όσο και για τις αντιδράσεις των κομμάτων ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο με θέμα το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Πιθανόν να αποτελεί και έμμεση απάντηση στην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατρσέλη , η οποία με συνέντευξή της στην Κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία», προτείνει η «Επιτροπή Σοφών» να εξετάσει προτάσεις για να δούμε, όπως λέει, μακροπρόθεσμα το ζήτημα της μείωσης του χρέους.
«Το ελληνικό χρέος είναι υψηλό. Η επίλυσή του θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τις αποφάσεις που θα ληφθούν το Μάρτιο στο επίπεδο της ευρωζώνης. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει μια επιτροπή υψηλού κύρους στη χώρα μας για να δούμε μακροπρόθεσμα το ζήτημα της μείωσης του χρέους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε τα συνημμένα αρχεία για το χρέος που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών:
Αρχείο 1
Αρχείο 2

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η προτεραιότητα των αποκρατικοποιήσεων
Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν το 2011 με στόχο να ξεπεραστεί το ένα δισ. ευρώ έσοδα.
Οι προτεραιότητες του κ. Παπακωνσταντίνου, είναι:
« Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων αποφασίστηκαν και προχωρούν οι προσλήψεις συμβούλων για την επέκταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα". Εχει αποφασιστεί να προχωρήσουμε με αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών σε περιφερειακά αεροδρόμια, την αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΕ και της συμμετοχής του Δημοσίου στην "ΤΡΑΙΝΟΣΕ", την επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και "Εγνατία Οδό", την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ, την αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος, αλλά και την προώθηση συμβάσεων παραχώρησης σε περιφερειακούς λιμένες και την αξιοποίηση άλλων συμμετοχών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις όπως ΛΑΡΚΟ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, καζίνο, αλλά και τη μετοχοποίηση στα κρατικά λαχεία».
ΝΔ: Εκτός ελέγχου το χρέος
Σε ανακοίνωσή του και ο αναπληρωτής υπεύθυνος του αρμόδιου τομέα της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η μέση ετήσια αύξηση δημόσιου χρέους έφτασε το 2010-2011 στο 14,7% του ΑΕΠ, από 4,9% την περίοδο 2004-2009.
«Σήμερα γίνεται αντιληπτό από την κυβέρνηση και την τρόικα, με μεγάλη βέβαια χρονική καθυστέρηση, ότι το υπάρχον Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του δημοσίου χρέους και της δυναμικής του. Χρέος, το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την περίοδο 2009-2013. Η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους απαιτεί τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων, πρωτοβουλίες αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και πολιτικές δημιουργίας ικανοποιητικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης. Επιλογές που, μέχρι σήμερα, απουσιάζουν από τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Επιλογές που η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της κ. Αντώνης Σαμαράς, έγκαιρα, αναλυτικά και με συνέπεια υποστηρίζουν» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας

http://www.eklogika.gr/news/4073

Σχόλια