ΣΤΟ 8% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Πέρα από κάθε προσδοκία κινείται η  βιομηχανική παραγωγή της Τουρκίας, η οποία τον τελευταίο μήνα του 2010 έφτασε στο υψηλό σημείο του έτους, ξεπερνώντας έτσι κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η δυναμική ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας δεν ήταν εφήμερη.
Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε ποσοστό 16,9% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, ωθούμενη από την κατά 18,9% αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 11%, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.
Αναλυτές σχολιάζουν ότι τα στοιχεία ίσως δείχνουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας επεκτάθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 8% για το σύνολο του 2010.
Ο Mahfi Egilmez, οικονομικός αναλυτής του τουρκικού δικτύου CNBC-e και πρώην κορυφαίος σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, δήλωσε «Η πιθανότητα ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης μεγαλύτερης του 8% έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά»
Βασικός παράγοντας ώθησης της ραγδαία αναπτυσσόμενης τουρκικής οικονομίας ήταν η  ισχυρή ανάπτυξη της μεταποιητικής παραγωγής, η οποία αναπτύχθηκε σε ποσοστό 8,9% στο εννεάμηνο του 2010, σημειώνοντας έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στον κόσμο.
Το γράψαμε και παλιότερα. Μήπως είναι καιρός να αντιγράψει και η  χώρα μας την  οικονομική πολιτική της Τουρκίας. Βαριά βιομηχανία δεν είχαμε, ούτε θα αποκτήσουμε ποτέ. Είναι όμως δυνατόν μια χώρα σαν την Ελλάδα να μην έχει μεταποιητική παραγωγή;  

Σχόλια