ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΝ ΛΕΜΕ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ....

Φαίνεται ότι μάλλον πλησιάζουμε στην αναδιάταξη (τώρα την αναδιάρθρωση έτσι την λέμε…) του χρέους της Ελλάδας. Ο γερμανικός Τύπος την παρουσιάζει σαν τελικό γεγονός. Οι αποφάσεις είναι θέμα χρόνου. Η γερμανική έκδοση των Financial Times με δύο δημοσιεύματα κάνει λόγο για «μεταρρύθμιση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» και «μείωση των επιτοκίων για τις προβληματικές χώρες». Είναι πια σαφές ότι στην ΕΕ συζητούνται συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις για τη μελλοντική οικονομική στήριξη των χωρών-μελών που αντιμετωπίζουν κρίση χρεών.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times υψηλόβαθμα κοινοτικά στελέχη και πολιτικοί διαβουλεύονται αυτές τις ημέρες για τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού στήριξης με τα 440 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό οι εν λόγω πολιτικοί διαπραγματεύονται παράλληλα και τη βελτίωση της εποπτείας των υπερχρεωμένων χωρών. Έτσι θα μπορούσαν να εντατικοποιηθούν η εποπτεία και οι έλεγχοι έναντι της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αντί να δοθούν εκατομμύρια για τη στήριξή τους.
Όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, ‘δεν πρέπει να γίνουν προσπάθειες για επιβολή συγκεκριμένου προγράμματος στις χώρες αυτές’. Διότι π.χ. η Ισπανία έχει δρομολογήσει ήδη ένα ευρύ πρόγραμμα εξυγίανσης. .....
Συζητείται επίσης και η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους για τις δύο υπερχρεωμένες χώρες, Ελλάδα και Ιρλανδία, μέχρι και 30 χρόνια. Στη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή δεν πρόκειται να αποφασιστεί τίποτε σχετικά με όλες αυτές τις προτάσεις.
Ο αντιπρόεδρος του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι δήλωσε στους Financial Times ότι οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι ιδιαίτερα δύσκολες και οι πιστώσεις προς τις δύο χώρες ‘δεν έχουν καμία εγγύηση επιτυχίας’»
«Η ΕΕ μειώνει τα επιτόκια στις προβληματικές χώρες», σημειώνει σε άλλη σελίδα της η γερμανική έκδοση των Financial Times και εξηγεί: «Η μείωση των επιτοκίων θα υποκαθιστούσε την αγορά ομολόγων των δύο χωρών, Ιρλανδίας και Ελλάδας, και τα δάνεια μακροπρόθεσμης διάρκειας.» «Η Ιρλανδία διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα επιτόκια. Η χώρα πρέπει να πληρώσει γύρω στο 6% επιτόκιο για δάνειο πενταετούς διάρκειας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν και το ίδιο το Ταμείο δανείστηκε στις χρηματαγορές τα πρώτα 5 δισεκατομμύρια ευρώ με 2,89% επιτόκιο.»

Σχόλια