ΘΑ "ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣΕΙ " Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ;

Γράφει ο Επιμηθέας

Ένα 24ωρο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, oι χώρες της ΕΕ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας παρά τις προσπάθειες περικοπών που καταβάλλει. Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι τράπεζες από ένα μέρος των αξιώσεών τους έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Φαίνεται ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση. Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα μπορέσει σε λίγα χρόνια να πληρώσει δάνεια και τόκους και να δανειστεί εκ νέου από τις αγορές, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της ακόμη κι αν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα περικοπών.
Το σχέδιο Β προβλέπει λοιπόν να «επαναγοράσει» η Ελλάδα ομόλογα που έχει εκδώσει έναντι μειωμένης τιμής, για παράδειγμα κατά 20 % ή 30%. Οι κάτοχοι του ομολόγου, π.χ. οι τράπεζες, μπορούν να αποφασίσουν, εάν θα παραχωρήσουν τα ομόλογα στην Αθήνα σημειώνοντας έτσι απώλειες ή εάν τα κρατήσουν ελπίζοντας ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Τακτική που ενδέχεται όμως να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τις ίδιες. .....
Η Ελλάδα θα πλήρωνε την επαναγορά των ομολόγων της με νέους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες τονίζοντας ότι η συμμετοχή ιδιωτών-πιστωτών σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης προβλέπεται για μετά το 2013, όταν το ταμείο αντικατασταθεί από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Όταν τεθεί σε ισχύ ο νέος μηχανισμός, οι τράπεζες θα δεχθούν πιέσεις προκειμένου να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους. Στο παρόν σχέδιο Β οι τράπεζες δεν πιέζονται να παραιτηθούν από αξιώσεις, αλλά καλούνται να το κάνουν εκουσίως.
Τέλος όπως δήλωσε για την Ελλάδα, ο Λαρς Φελντ μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων για την οικονομία της γερμανικής κυβέρνησης, δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της χωρίς κάποια περικοπή και τονίζει «…και ασφαλώς τότε θα λήξουν και οι γερμανικές εγγυήσεις...»

Σχόλια