Η ΚΙΝΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΑΝ

Η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει αφενός να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και αφετέρου να θωρακίσει τις εξαγωγές και να προστατέψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή προωθεί μια σταδιακή ανατίμηση του γιουάν.
Τίποτα δεν μοιάζει να μπορεί να σταματήσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια διαμορφώθηκε γύρω στο 10%. Ο πολιτειολόγος Γκου Ζουεβού από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, υποστηρίζει ότι πίσω από την εντυπωσιακή ανάπτυξη βρίσκεται η πανίσχυρη κινεζική κρατική μηχανή: «Η ανάπτυξη που παρατηρούμε στην Κίνα την τελευταία διετία οφείλεται εν πολλοίς σε μεγάλες κρατικές επενδύσεις».
Το Πεκίνο ενίσχυσε την οικονομία της χώρας στην εν λόγω περίοδο με περίπου 460 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι τράπεζες της χώρας χορηγούσαν γενναιόδωρα πιστώσεις. Μόνο το 2009 οι πιστώσεις άγγιξαν τα 10 τρις γιουάν, περίπου 1 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως επενδυτές σε αναζήτηση υψηλών αποδόσεων επένδυσαν στην αγορά ακινήτων ανεβάζοντας τις τιμές στα ύψη. Ως αντίδραση η κινεζική κυβέρνηση αύξησε 6 φορές το 2010  το κατώτατο όριο ελάχιστων αποθεματικών των εμπορικών τραπεζών στην κεντρική τράπεζα της χώρας, που φθάνει πλέον το 19%. .........
Στόχος του Πεκίνου είναι να περιορίσει τη ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Έτσι τον Οκτώβριο του 2010 η κεντρική τράπεζα αύξησε για πρώτη φορά από το 2007, το βασικό επιτόκιο.
Προτεραιότητα δεν είναι ωστόσο μόνο να περιοριστεί η χορήγηση πιστώσεων, αλλά πολύ περισσότερο να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός. Τον Νοέμβριο του 2010 ο πληθωρισμός στην Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον μια διετία το όριο του 5%. Οι τιμές για τρόφιμα ξεπέρασαν μάλιστα το 10%. Με την νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Ο Κινέζος πολιτειολόγος Γκου Ζουεβού αμφισβητεί ωστόσο την επιτυχία της πολιτικής αυτής: «Ο πληθωρισμός στην Κίνα είναι εισαγόμενος. Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς αυξήθηκε στις διεθνείς αγορές το κόστος για πρώτες ύλες, ενέργεια και σιτηρά λόγω της απόφασης των Αμερικανών να ενισχύσουν την οικονομία τους με 600 εκ. δολάρια».
Για μια ακόμα φορά δυναμώνουν διεθνώς οι φωνές που ζητούν ανατίμηση του γιουάν. Όμως η κινεζική κεντρική τράπεζα προτιμά μια σταδιακή και ελεγχόμενη ανατίμηση, μια τακτική με την οποία συμφωνεί ο Γενς Ρίμπερτ που εργάζεται για λογαριασμό της Deutsche Bank στο Πεκίνο: «Είναι σαφώς λεπτή η ισορροπία μεταξύ μιας σημαντικής, απότομης ανατίμησης του νομίσματος και της προστασίας της κινεζικής οικονομίας, ιδίως των εξαγωγών. Πιστεύω ότι στην παρούσα φάση το σημαντικότερο για το Πεκίνο είναι να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας».

Σχόλια