ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Το πράσινο φως για την τροποποίηση της Συνθήκης πριν το 2013 με στόχο τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Η απόφαση αυτή είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα και να εγγυηθούμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ενόψει των οικονομικών ανισορροπιών που είδαμε σε ορισμένα κράτη μέλη – ανισορροπίες που χρειάζεται να διορθώσουμε", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso και πρόσθεσε: "Ο μηχανισμός αυτός είναι κρίσιμος για να ολοκληρώσουμε το πλαίσιο της Συνθήκης".
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει την τροποποίηση του Άρθρου 136 με την εξής προσθήκη: "Τα κράτη μέλη, το νόμισμα των οποίων είναι το ευρώ, μπορούν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό σταθερότητας που θα ενεργοποιηθεί εάν κριθεί απαραίτητο για τη διαφύλαξη της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολο της. Η χορήγηση οποιασδήποτε απαιτούμενης χρηματοδοτικής βοήθειας στο πλαίσιο του μηχανισμού θα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρούς όρους"...
Η συμβολή της Γερμανίας στον μόνιμο μηχανισμό για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη συμμετοχή της χώρας σήμερα στο ταμείο σταθερότητας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble.
Οι 17 χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι ο μόνιμος μηχανισμός για τη σταθερότητα στην Ευρώπη (ESM) -θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013- θα έχει δανειακή ικανότητα 500 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
Ο υφιστάμενος μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) έχει διαμορφωθεί στα 440 δισ. ευρώ ωστόσο η δανειακή ικανότητα του μηχανισμού εκτιμάται κοντά στα 250 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει άλλα 60 δισ. ευρώ στον υφιστάμενο μηχανισμό.
Για να διασφαλίσουμε ότι ο μόνιμος μηχανισμός θα έχει στη διάθεση του 500 δισ. ευρώ "η συμμετοχή της Γερμανίας θα χρειαστεί να είναι λίγο μεγαλύτερη", σημείωσε ο κ. Schaeuble μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Σχόλια