ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΕΡΚΕΛ

Σε δύσκολη πολιτική συγκυρία γίνεται η συνάντηση Γ. Παπανδρέου και η Α. Μέρκελ σήμερα στην καγκελαρία. H καγκελάριος υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό δύο ημέρες μετά την συντριβή του κόμματός της στις εκλογές του Αμβούργου. Στην εκλογική συντριβή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) θα πρέπει προστεθεί και ότι στις 27 Μαρτίου, μερικές ημέρες δηλαδή μετά την σύνοδο κορυφής, διεξάγονται κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια της Βάδης Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας Παλατινάτου.
Αυτό μεταφράζεται πολύ απλά ότι η χρονική συγκυρία δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για γερμανικές διευκολύνσεις-παραχωρήσεις στην Ε.Ε.. Αντίθετα, το πολιτικό κλίμα στο Βερολίνο ενδείκνυται για διατύπωση σκληρών όρων. Η σκληρή στάση της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Buba) ήρθε χθες να συμπληρώσει την εικόνα των αρνητικών προσδοκιών με δηλώσεις που αποκλείουν την χρησιμοποίηση του Ταμείου διάσωσης (EFSF) στον ρόλο του εργαλείου ανακύκλωσης του ελληνικού χρέους με νέα "φθηνότερα" δάνεια για την επαναγορά κρατικών ομολόγων, αλλά και την μείωση του επιτοκίου του δανείου των 110 δισ. ευρώ. ....

Βεβαίως το κλίμα στη γερμανική πρωτεύουσα δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο πριν από έναν χρόνο, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου επισκεπτόταν την ανένδοτη καγκελάριο, που απαιτούσε από την Αθήνα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, προτού συζητήσει οτιδήποτε. Τώρα η καγκελάριος έχει σχέδιο για τη διάσωση του ευρώ, το οποίο έχει καταθέσει. Προβάλλει το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», με το οποίο διαπραγματεύεται με τους εταίρους της. Η κα Μέρκελ θα «παζαρέψει» την αύξηση των πιστώσεων και τη διεύρυνση του «ταμείου στήριξης» με το σκληρό «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» που προωθεί από κοινού με το Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί. Η τακτική της καγκελαρίας είναι σαφής. Μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για διεύρυνση του «ταμείου στήριξης» προκειμένου να αυξήσει την πίεση στην κατεύθυνση της «συνολικής συμφωνίας». Αντίθετα, η ελληνική πλευρά θα προτιμούσε να αποσυνδέσει το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» από τα ελληνικά αιτήματα. Αλλά οι πιθανότητες επίτευξης του ελληνικού στόχου δεν είναι πολλές. Η Άγκελα Μέρκελ θα συνεχίσει να τηρεί άκαμπτη στάση στο ζήτημα του «ευρωομολόγου».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Παπανδρέου δύσκολα θα αποσπάσει μια δημόσια και χωρίς όρους δέσμευση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου ή τη μείωση του επιτοκίου από την κα Μέρκελ. Αυτό βέβαια δεν θα σημαίνει και ένα ηχηρό «nein» από τη Γερμανία. Συγκεκριμένη έναντι των ελληνικών αιτημάτων θα γίνει η γερμανική πλευρά αργότερα, όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις του Βερολίνου με τους 26 Ευρωπαίους εταίρους και εφόσον η καγκελάριος έχει προηγουμένως «περάσει» τον πυρήνα των θέσεών της στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Με λίγα λόγια, δεν θα μάθουμε όλα όσα συμφωνήσουν η κα Μέρκελ με τον κ. Παπανδρέου.

Σχόλια