"ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ" ΠΕΡΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΚΑ .....

Γράφει ο Δευκαλίων


Έχουμε κατ’ επανάληψη φιλοξενήσει στην στήλη μας δηλώσεις και απόψεις του κ. Mohamed El-Erian, Διευθύνοντα Συμβούλου της Pimco.
Ως γνωστόν, η Pimco είναι το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως (περίπου 1,1 τρις δολάρια) και ασχολείται αποκλειστικά με διαχείριση κρατικών ομολόγων. Με απλά λόγια, είναι το παγκόσμιο αφεντικό στην διεθνή αγορά κρατικών τίτλων. Η Pimco, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει περίπου το 7% του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους στην κατοχή της.
Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ο κ. Mohamed El-Erian βρέθηκε σε ένα διεθνές συνέδριο στο Μόναχο όπου ρωτήθηκε εάν θα αγόραζε Ελληνικά, ή Ιρλανδικά, ή Πορτογαλικά Ομόλογα. Η απάντηση του κ. Mohamed El-Erian ήταν:
«Όχι, δεν αγοράζουμε ακόμη ελληνικά ή ιρλανδικά ομόλογα,  ή ομόλογα της Πορτογαλίας, και λέω όχι ακόμη γιατί ελπίζουμε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση όχι μόνο της ρευστότητας, αλλά και του υπερβολικού χρέους και της ανταγωνιστικότητας. Ψάχνουμε για περισσότερες αποδείξεις, όχι μόνο τη στήριξη της ρευστότητας, αλλά και τη στήριξη της φερεγγυότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας»
Ο χρόνος που γίνεται η δήλωση, καθώς και οι λέξεις που περιέχονται στην απάντηση, έχουν ιδιαίτερη σημασία και θα προσπαθήσουμε μαζί να τις αποκωδικοποιήσουμε.
Κατ’ αρχή, η αρνητική απάντηση στο ενδεχόμενο αγοράς Ελληνικών, Ιρλανδικών και Πορτογαλικών Ομολόγων, δίδεται ταυτόχρονα με την συνεδρίαση της ΕΕ, όπου σύμφωνα με τους διεθνείς και εγχώριους κήρυκες του νεοφιλελευθερισμού θα δινόταν η Ευρωπαϊκή Απάντηση στην Κρίση Χρέους.
Φυσιολογικά ο κ. Mohamed El-Erian,  έπρεπε να απαντήσει καταφατικά αφού, σύμφωνα πάντα με τους κήρυκες του νεοφιλελευθερισμού, είναι θέμα χρόνου η δημιουργία κάποιου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού που θα στηρίζει τα Κρατικά Ομόλογα (άρα θα τα καταστήσει εκ νέου αξιόχρεα).
Γιατί όμως ο επικεφαλής της Pimco απαντά αρνητικά;
Το εξηγεί ό ίδιος αναλυτικότατα στην συνέχεια...........
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι μέχρι σήμερα έγιναν προσπάθειες για στήριξη της ρευστότητας (Μνημόνια Ελλάδας και Ιρλανδίας), αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες και για την αντιμετώπιση του υπερβολικού χρέους και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας.
Έχουμε πολλές φορές και με ένταση μιλήσει για την αναγκαιότητα νοικοκυρεμένης και οργανωμένης επαναδιαπραγμάτευσης του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους, η οποία θα επιτρέψει πόροι, που σήμερα διατίθενται για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους, να διατεθούν για την ανάπτυξη.
Είτε αρέσει, είτε ΟΧΙ, στους νεοφιλελεύθερους του νέο-ΠΑΣΟΚ, η έκφραση και η διαδικασία «ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ» είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για την αντιμετώπιση του προβλήματος του Χρέους και την επανα-εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Παρόμοιες απόψεις είχε εκφράσει κατ’ επανάληψη και ο επικεφαλής της Pimco ... (Δευκαλίων 26 Οκτωβρίου και 25 Νοεμβρίου), ο οποίος απόλυτα συνεπής με τις παλαιές δηλώσεις του και για να γίνει απόλυτα σαφής σε σχέση με την προαναφερόμενη δήλωση που έκανε στο συνέδριο του Μονάχου, δήλωσε την επόμενη (4 Φεβρουαρίου) στο περιοδικό Del Spiegel:
«Η Ευρώπη θα πρέπει να απαλλάξει την Ελλάδα από μέρος του χρέους της, καθώς το πρόγραμμα περικοπών που ακολουθεί η χώρα θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη. Η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει το χρέος της Ελλάδας από το 140% του ΑΕΠ στο 90%, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα όσον αφορά την επίλυση της κρίσης χρέους»
Αυτά πιστεύει και δηλώνει ο επικεφαλής της Pimco, ο οποίος ουσιαστικά αποδέχεται εθελοντικά να «κουρευτούν-Haircut» τα Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα που έχει στην κατοχή της η εταιρεία του, κατά περίπου 35%.
Για την Ιστορία αναφέρουμε ότι ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων, στις 26 Ιανουαρίου, στο άρθρο του με τίτλο «“Σύντροφοι”, έστω για μία φορά επιλέξτε και πράξτε το εθνικά ωφέλιμο!» έγραφε:
«Αν λοιπόν τον προηγούμενο Μάιο, ένα Haircut της τάξεως του 20%-25%, ήταν αρκετό για να βοηθήσει την ικανή και αποτελεσματική διαχείριση του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους. Σήμερα, 8 περίπου μήνες μετά την υπογραφή του περιβόητου μνημονίου, το haircut πρέπει να ανέβει τουλάχιστον στο 35%-40%, ώστε ο έλεγχος της Ελληνικής Δημοσιονομικής Κρίσης να είναι και εφικτός και επιτυχής»
Αυτή είναι «Σύντροφοι» η εθνικά ωφέλιμη πολιτική διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους και όχι να ξορκίζετε τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση και να περιμένετε πότε η φράου Μέργκελ θα βγάλει το μπλοκ των επιταγών, έτοιμοι να απεμπολήσετε τα ελάχιστα εναπομείναντα αποθέματα εθνικής αξιοπρέπειας.
Η οποία (φράου Μέργκελ), αγαπητοί «Σύντροφοι», ειρήσθω εν παρωδώ απαξίωσε στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ να σας δώσει έστω και ένα επίσημο κείμενο με τις προτάσεις της, αφού όπως σας έχουμε πει και εξηγήσει (Δευκαλίων και 27 Ιανουαρίου  - 3 Φεβρουαρίου), ενδιαφέρεται αποκλειστικά πως θα καταστήσει το ευρώ πιο ανταγωνιστικό (δηλ. πιο φθηνό) έναντι του δολαρίου.
Αλλά, το τι έγινε στην σύνοδο κορυφής και τις επιπτώσεις θα έχει, θα σας τα εξηγήσουμε τις επόμενες ημέρες, αρχίζοντας από αύριο που θα σας αποδείξουμε ότι ήδη έχουμε φθάσει στο να έχουμε μισθούς περίπου Κίνας και Ινδίας (άλλο ένα οφθαλμοφανές ψέμα του Γιώργου Παπανδρέου που δήλωσε ότι δεν θα φθάσουμε ποτέ να έχουμε μισθούς Κίνας και Ινδίας).
Προς το παρόν…
Η Φράου Μέργκελ όχι μόνο δεν έκοψε επιταγή αλλά σας διαμήνυσε: «Σύντροφοι» , περάστε την πρώτη του μηνός για δανεικά!

Σ.Σ. Μόνο που δεν σας διευκρίνισε, ποιανού μήνα την πρωτομηνιά να πάτε για δανεικά, αλλά έχει ο Θεός…


Σχόλια