Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ NYSE-DEUTSCHE BOERSE

Δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με την μεγαλύτερη συγχώνευση των τελευταίων ετών αυτή των χρηματιστηρίων Ν. Υόρκης και Φρανκφούρτης. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία συγχώνευσης δύο κορυφαίων χρηματιστηρίων: της Ν. Υόρκης και της Φρανκφούρτης. Η συγχώνευση του αιώνα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκρίνουν τη συγχώνευση οι εποπτικές αρχές αμφοτέρων των χωρών, αλλά και οι πολιτικοί.
Όσον αφορά το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο Ντίτερ Πος, υπουργός Οικονομίας του ομόσπονδου κρατιδίου της Έσσης, στο οποίο ανήκει το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, δήλωσε ήδη πως θα ελέγξει σχολαστικά τα πάντα, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς της Φρανκφούρτης. Επίσης τη συγχώνευση πρέπει να εγκρίνουν και οι υπηρεσίες εποπτείας ανταγωνισμού της ΕΕ, καθώς με τη συγχώνευση δημιουργείται ένας νέος όμιλος που θα αλλάξει τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό χάρτη. ..........
Οι δύο όμιλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για συγχώνευση ισότιμων εταίρων, αλλά τελικά φαίνεται πως οι Γερμανοί θα έχουν μελλοντικά το πάνω χέρι στη Wall Street, εφ’ όσον οι μέτοχοι του Deutsche Börse θα ελέγχουν περίπου το 60% του νέου ομίλου.
Πρόκειται όντως για τη συγχώνευση ισότιμων εταίρων, όπως υποστηρίζουν οι δύο όμιλοι;
Για την χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης η συγχώνευση αυτή σημαίνει μείωση της παγκόσμιας σημασίας της πόλης. Ο Χολ Σκοτ, αναλυτής των χρηματιστηριακών αγορών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ, συμφωνεί με αυτή τη θέση: «Νομίζω ότι η ανταγωνιστική μας ικανότητα στις διεθνείς αγορές συρρικνώνεται σταδιακά εδώ και καιρό. Αυτό ακριβώς το δεδομένο αντικατοπτρίζει και η συγχώνευση». Στην ίδια εκτίμηση καταλήγει και ο χρηματιστής της Νέας Υόρκης Τέντι Γουάισμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα «οι χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν είναι συνδεδεμένες με έναν συγκεκριμένο τόπο. Η Wall Street είναι παντού, όχι μόνον στη χρηματοπιστωτική αγορά του Μανχάταν».
Αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι αρνούνται να αποδεχθούν οι πολιτικοί. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσάρλς Σάμερ, δήλωσε πως είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Ν. Υόρκη είναι το όνομα και αυτό θα πρέπει να αποδοθεί και στην ονομασία του νέου κολοσσού: «Ο καθένας ξέρει ότι το όνομα Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι πασίγνωστο και ισχυρότερο από το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Δεν θα είχα καμία αντίρρηση, εάν στην ονομασία του νέου ομίλου προστίθετο και το όνομα του γερμανικού χρηματιστηρίου». Η ρήση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τσαρλς Σάμερ σημαίνει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να αποδεχθούν ότι θα χαθεί έτσι άδοξα από την ιστορία το σύμβολο του αμερικανικού καπιταλισμού: η Wall Street.

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Deutsche Welle

Σχόλια