ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 1,7 ΔΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων 1,72 δισ. ευρώ προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την «μαύρη τρύπα» ύψους 1,14 δισ. που εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο κιόλας δίμηνο του έτους. Tα έσοδα καταγράφουν υστέρηση 860 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες υπέρβαση 283 εκατ. σε σύγκριση με το στόχο του διμήνου.
Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να διαμορφωθεί στο 1,024 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Ωστόσο είναι χαμηλότερο κατά 55 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την πρόβλεψη του διμήνου για έλλειμμα 1,079 δισ. ευρώ χάρη στα έσοδα του ΠΔΕ.
Συγκεκριμένα , τα στοιχεία για την εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου δείχνουν τα εξής:
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,950 δισ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 9,1% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2010. Παρά την ύφεση και την πτώση της κατανάλωσης, οι εισπράξεις του ΦΠΑ είναι αυξημένες κατά 7,3% λόγω της αύξησης των συντελεστών και του «κινήματος» των αποδείξεων.
Οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 3,3%. H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 351 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους.............
Για την αύξηση των φορολογικών εσόδων η τρόικα έχει προτείνει να έρθουν νωρίτερα και να εφαρμοστούν από το 2011 ορισμένα από τα μέτρα του 2012 που προβλέπονται στο μνημόνιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα που θα επισπευσθούν είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και τους χυμούς αλλά και η διεύρυνση της βάσης του Φ.Π.Α με μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό συντελεστή 23%. Επιπρόσθετα στο οικονομικό επιτελείο έχει κατατεθεί και πρόταση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες
Για άλλη μια φορά είναι ξεκάθαρο ότι την αδυναμία της κυβέρνησης θα την πληρώσουν οι πολίτες της χώρας. Το ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν έναν αποτελεσματικό και ευέλικτο εισπρακτικό μηχανισμό ή δεν μπορούν να συμμαζέψουν της δημόσιες δαπάνες δεν ευθύνεται ο έλληνας φορολογούμενος.
Ο έλληνας πολίτης βλέπει ότι όχι μόνο οι θυσίες του δεν πιάνουν τόπο αλλά του ζητούνται και νέες χωρίς αντίκρισμα. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική τόσο στη χώρα θα βαθαίνει η ύφεση και αυξάνεται η ανεργία

Σχόλια