65.000 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Τραγικές διαστάσεις αρχίζει να παίρνει το κλείσιμο των καταστημάτων τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών -65.000- εξήντα πέντε χιλιάδες εμπορικά καταστήματα έκλεισαν τους τελευταίους 13 μήνες σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χαθούν 100.000 θέσεις εργασίας.
Οι παραπάνω αριθμοί δίνουν μια ανατριχιαστική εικόνα γι’ αυτό που όλοι ξέρουμε και βλέπουμε καθημερινά, περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, άλλα ίσως να μην μπορούμε να συλλάβουμε το εύρος της κρίσης και τα αποτελέσματά της στην απασχόληση.
Το 25% από τα εμπορικά καταστήματα που έβαλαν λουκέτο βρίσκονται στην περιοχή του κέντρου των Αθηνών. Η βασικότερη αιτία είναι η αδυναμία των ιδιοκτητών να πληρώσουν τα ενοίκια τους τα οποία αποτελούν και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των καταστημάτων, γεγονός που αναγκάζει τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων να προβαίνουν σε μειώσεις τιμών.
Μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας παρατηρείται το τελευταίο τρίμηνο μία ιδιαίτερα πτωτική τάση στα ενοίκια των καταστημάτων που φθάνει έως και το 30% με την προοπτική να αυξηθεί και άλλο. ...
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Μ. Χάτσιου ο οποίος δραστηριοποιείται σε μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων και αναφέρει «…σήμερα υπάρχει μία υπερπροσφορά ξενοίκιαστων χώρων η οποία μεγαλώνει. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επιλογής τόσον στον δρόμο όσο και στα τετραγωνικά. Σε εξαιρετικούς εμπορικούς δρόμους του κέντρου, ενώ πριν ένα χρόνο δεν έβρισκες σχεδόν τίποτε τώρα διαλέγεις….».
Επίσης με την αγορά σε βαθιά κρίση έχει πλέον καταργηθεί και ο συχνά υπερεκτιμημένος «αέρας» ενώ το παραδοσιακό συμβόλαιο ενοικίασης αντικαθίσταται με ιδιωτικά συμφωνητικά.


Σχόλια