ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ!

Γράφει ο Δευκαλίων


Έγραφε ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίωνας, στις 24 Φεβρουαρίου, στο άρθρο με τίτλο «Πεινάνε; Γιατί δεν τους δίνετε μία μερίδα Πράσινη Ανάπτυξη;», σχετικά με το νέο σκηνικό στον νομισματικό πόλεμο εξ αιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου λόγω της αραβικής εξέγερσης.
 «Άρα η φράου Μέργκελ, δεν τολμάει αυτήν την εποχή ούτε να σκεφθεί να υποτιμήσει το ευρώ έναντι του δολαρίου γιατί θα πληρώσει το πετρέλαιο πιο ακριβά και προτιμά να βλέπει τα προϊόντα της να παραμένουν σχετικά ακριβά λόγω της υψηλής (έναντι του δολαρίου) τιμής του ευρώ. Τα παραπάνω όμως πραγματικά δεδομένα, εάν συνεχίσουν να ισχύουν για πολύ καιρό θα οδηγήσουν το ευρωπαϊκό ΑΕΠ σε μείωση το 2011. Άμεση συνέπεια η εκτόξευση του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και η όξυνση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, στην οποία τραγικός πρωταγωνιστής είναι η χώρα μας»
Θυμάστε όλοι ότι παρακολουθούμε την διεθνή κρίση χρέους μέσω του στατιστικού μεγέθους, Συνολικό Δημόσιο Χρέος των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών ως προς το Συνολικό ΑΕΠ των χωρών αυτών. Αυτό το στατιστικό μέγεθος δεν ισχύει πλέον για τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Από εδώ και πέρα ισχύει και θα παρακολουθούμε το ποιο κάτω στατιστικό μέγεθος.
Συνολικό Δημόσιο Χρέος των 10 πιο πλούσιων χωρών, ως προς το Συνολικό ΑΕΠ των χωρών αυτών. Δηλαδή εγκαταλείφθηκαν οι 20 πιο ανεπτυγμένες χώρες και τώρα θα παρακολουθούμε τις 10 πιο πλούσιες χώρες.............
Προσέξτε τώρα την πιο ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Το 2007 (δηλαδή μία χρονιά πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers) το σύνολο του Δημόσιου Χρέος των 10 πιο πλούσιων χωρών ήταν 78% του συνολικού ΑΕΠ των χωρών αυτών. Το 2014 εάν παραμείνουν υψηλές οι τιμές του πετρελαίου το Συνολικό Δημόσιο Χρέος των 10 πιο πλούσιων χωρών υπολογίζεται ότι θα είναι 114% του Συνολικού ΑΕΠ των χωρών αυτών. Αυτό θα συμβεί γιατί το ΑΕΠ θα μειωθεί, ενώ το ταυτόχρονα το Δημόσιο Χρέος παρά τα μέτρα λιτότητας θα αυξηθεί. Πλήρης επιβεβαίωση της παραπάνω πρόβλεψης του άσημου και ταπεινού Δευκαλίωνα, για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η φράου Μέργκελ.
Θυμόσαστε όλοι ότι στόχος και επιθυμία, όλων των διεθνών οικονομικών οργανισμών και των επενδυτών, ήταν να μειωθεί το Συνολικό Δημόσιο Χρέος των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών κάτω από το 100% του Συνολικού ΑΕΠ των χωρών αυτών. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούσαν ότι θα έλεγχαν την διεθνή κρίση χρέους. Τώρα ακόμα για τις 10 πιο πλούσιες χώρες ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος, αφού σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς το Συνολικό Δημόσιο Χρέος των χωρών αυτών θα εκτοξευθεί το 2014 στο 114% του Συνολικού ΑΕΠ αυτών των χωρών. Δηλαδή η Διεθνής Κρίση Χρέους οξύνεται αντί να θεραπεύεται.
Ας ανακεφαλαιώσουμε. ... Η εξέγερση των αράβων προκαλεί την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Οι χώρες που έχουν νομίσματα σαφώς υπερτιμημένα έναντι του Δολαρίου (πχ Ευρώ), αγοράζουν ακόμα το πετρέλαιο σχετικά φθηνά. Οι χώρες που έχουν νομίσματα σαφώς υποτιμημένα έναντι του Δολαρίου (πχ Κίνα), αγοράζουν πλέον το πετρέλαιο πολύ ακριβά.
Τι σημαίνει αυτό για τον νομισματικό πόλεμο;
Η Κίνα συμμαχεί πολιτικά με τα ποιο ακραία Ρεπουμπλικανικά Στοιχεία προκειμένου να σταματήσει η FED τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία. Δηλαδή να σταματήσει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing). Ήτοι, να σταματήσουν οι μηχανές να τυπώνουν χρήμα. Όμως η FED, που από την Μάρτιο 2009 έως τον Απρίλιο 2010 δαπάνησε 1,7 τρις δολάρια (Α’ Γύρος), για την αγορά κρατικών ομολόγων και από τον Νοέμβριο 2010 έως τον Ιούνιο 2011 θα δαπανήσει άλλα 600 δις δολάρια (Β’ Γύρος), προειδοποιεί ότι προετοιμάζεται και για Γ’ Γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing). «Δεν θα κάνουμε το λάθος που έκανε η FED το 1929 όταν απέσυρε νωρίτερα από ότι έπρεπε τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και ενώ δεν είχαν θεραπευτεί τα αίτια της κρίσης» δηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο διοικητής της FED Μπεν Μπερνάνκι.
Την ίδια ώρα η ΕΚΤ και ο Διοικητής της κ. Ζ. Κ. Τρισέ, δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να αποσύρουν τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Δηλαδή να αποσύρουν την ρευστότητα την οποία είχαν διοχετεύσει στην οικονομία των χωρών της ευρωζώνης και να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων.
Σε πάρα πολύ απλά Ελληνικά. Οι κεντρικοί τραπεζίτες ακολουθούν, ή ετοιμάζονται να ακολουθήσουν, νομισματική πολιτική που εξυπηρετεί απολύτως τις ανάγκες του βιομηχανικού κατεστημένου.
Και γιατί το κάνουν αυτό;
Για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να μην μπει η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ύφεσης.
Πως προετοιμάζεται και τι κάνει όμως ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτήν την νέα και διττής νομισματικής λογικής πραγματικότητα που διαμορφώνεται;
Πλήρως ενταγμένος στην νέο-φιλελεύθερη συντηρητική συμμαχία που διαμορφώνει την ευρωπαϊκή πολιτική, εκλιπαρεί για μία σχετική βελτίωση των όρων του περιβόητου μνημονίου, παριστάνοντας ταυτόχρονα τον καλοπληρωτή με τα δικά μας τα χρήματα.
Τι θα έπρεπε να κάνει;
Να πει ορθά-κοφτά «Κύριοι, είτε δέχεστε εδώ και τώρα μία φιλική και προς όφελος της Ελλάδας γενναία επαναδιαπραγμάτευση, επωμιζόμενοι τις ζημιές ενός μόνο μέρος του Ελληνικού Χρέους, είτε χρεοκοπώ και επωμίζονται οι τράπεζες σας, δηλαδή οι κρατικοί σας προϋπολογισμοί, το σύνολο του Ελληνικού Χρέους. Άρα η κρίση χρέους που αντιμετωπίζετε, είτε στην πρώτη περίπτωση (επαναδιαπραγμάτευση), θα οξυνθεί ακόμα λίγο αλλά θα παραμείνει διαχειρίσιμη, είτε στην δεύτερη περίπτωση (χρεοκοπία) θα επιδεινωθεί δραματικά και θα γίνει ανεξέλεγκτη. Τι προτιμάτε;».
Αντί λοιπόν να επιλέξουν, σήμερα που ευνοεί και η διεθνής οικονομική συγκυρία την εθνικά επωφελή επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα επιλέγουν και ζητούν τα ελάχιστα και αυτά μόνο επικοινωνιακούς λόγους.
Και τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα με την υποχωρητική και φίλο-μνημονιακή γραμμή;
Απολύτως τίποτε!
Δεν βγάζουν την χώρα από την κρίση, αλλά την σπρώχνουν πιο βαθιά!

Σχόλια