ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ... ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung σχετικά με τον τρόπο που προσπαθεί να θωρακιστεί η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας απέναντι στο κίνδυνο των κρατικών ομολόγων από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην «αρχή της έγκαιρης μέριμνας» που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας καθώς και στον προσεκτικό τρόπο, με τον οποίο δρα στην παρούσα φάση.

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα εξασφαλίζεται. Στην ετήσια οικονομική της έκθεσή εγγράφει 1,6 δις ευρώ «για γενικά ρίσκα». Αυτό όμως ακούγεται μάλλον ως μια πολύ γενική διατύπωση. Έτσι αποκαλούν ενδεχόμενες ζημίες από επισφαλείς δραστηριότητες. Ρίσκα, τα οποία υπάρχουν κυρίως στα κρατικά ομόλογα χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τα οποία αγοράζονται από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα και άλλες Κεντρικές Τράπεζες.
Η εφημερίδα επισημαίνει πως πρόκειται για μια σωστή τακτική, την οποία θα ακολουθήσει και η ΕΚΤ αλλά και άλλες τράπεζες. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί αυτή η τακτική το ένα μεγάλο λάθος θα οδηγούσε στο επόμενο. Και η εφημερίδα εξηγεί πως η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στηρίζει έμμεσα τον πλημμελή τρόπο, με τον οποίο μερικές χώρες αντιμετωπίζουν τα χρέη τους. Και το δεύτερο λάθος θα ήταν να θεωρηθεί πως τα συγκεκριμένα ομόλογα που έχουν αγοραστεί θα έχουν μακροπρόθεσμα σταθερές αποδόσεις.
«Πραγματικά», καταλήγει η Süddeutsche Zeitung «οι τιμές των ομολόγων έχουν πέσει σημαντικά και στην περίπτωση της Ελλάδας προβλέπεται και αναδιάταξη του χρέους». Αυτά για όσους ακόμη πιστεύουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Σχόλια