"ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Η γερμανική βουλή ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση Μέρκελ να απορρίψει την πρόταση για επαναγορά ομολόγων από τις οικονομικά αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Το σχετικό σχέδιο ψηφίσματος, είχε κατατεθεί προ ημερών από βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, με προοπτική να εγκριθεί ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Το ψήφισμα δεν θίγει τη συμφωνία για την ευρωζώνη. Αυτό που θέλει η βουλή είναι να έχει πρακτικά δικαίωμα βέτο κάθε φορά που επίκειται η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας και αργότερα, του μονίμου μηχανισμού διάσωσης. Με λίγα λόγια, προτού η κυβέρνηση Μέρκελ δώσει το πράσινο φως ή τη χορήγηση βοήθειας σε οποιαδήποτε μορφή και προς οποιαδήποτε προβληματική χώρα, οι βουλευτές θέλουν να έχουν λόγο. Βεβαίως, ο λόγος είναι διαφορετικός ανάμεσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες.
Είναι γνωστό ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων που κατέθεσαν και το ψήφισμα, διαφωνούν με τη δυνατότητα των ταμείων στήριξης να αγοράζουν ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών από την πρωτογενή αγορά. ...........
Επίσης, θεωρούν ότι η βοήθεια θα πρέπει να ενεργοποιείται στην εσχάτη των περιπτώσεων και όταν μόνο κινδυνεύει συνολικά η σταθερότητα του ευρώ.
Αντίθετα, η αντιπολίτευση είναι θετική όσο αφορά το ευρωομόλογο αλλά και για την δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα ο μηχανισμός στήριξης. Η γερμανική κυβέρνηση λοιπόν έχει συμφωνήσει στις Βρυξέλλες το ταμείο σταθερότητας να έχει δικαίωμα να αγοράζει τα ομόλογα, και με την απόφαση αυτή έχουν συμφωνήσει και οι ίδιοι οι Φιλελεύθεροι. Με λίγα λόγια και πέραν των οικονομικών επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν τα κόμματα της κεντροδεξιάς, το ψήφισμα θα πρέπει να το δει κανείς και κάτω από το πρίσμα των επικείμενων περιφερειακών εκλογών που γίνονται την επόμενη Κυριακή.

Σχόλια