ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ "ΒΛΕΠΟΥΜΕ" ...

Οι 27  ευρωπαίοι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριστικοποίηση της σχετικής απόφασης, όσο αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης του Ταμείου, πριν από τον επόμενο Ιούνιο, καθώς τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογικές διαδικασίες για την συγκρότηση νέων κυβερνήσεων τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Φινλανδία, οι οποίες δεν μπορούσαν να δεσμευθούν τώρα με μια άμεση απόφαση.
Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι αρκετά περίπλοκο καθώς στο μεταξύ είναι μάλλον βέβαιη η προσφυγή της Πορτογαλίας στο Ταμείο, ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.  Το πρόβλημα αυτή την στιγμή δεν είναι η Πορτογαλία, η οποία όπως υπολογίζεται είναι πιθανόν να χρειαστεί γύρω στα 75 - 80 δισ. ευρώ, αλλά αν εμφανισθεί αν κάποια μεγαλύτερη οικονομία να έχει ανάγκη για οικονομική βοήθεια.
Στο μεταξύ ήδη το Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο επιπλέον βοήθειας για την Ιρλανδία αν μετά το stress test χρειασθεί νέο πακέτο στήριξης των τραπεζών της.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην αύξηση των πόρων του στα 440 δισ. ευρώ από 250 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.για τον μόνιμο Μηχανισμό (ESM) που θα διαδεχθεί το παραπάνω ταμείο τον Ιούνιο του 2013, ενώ θα προικοδοτηθεί με συνολικά κεφάλαια ύψους 700 δισ. ευρώ (80 δισ. ευρώ σε ρευστό και 620 δισ. ευρώ υπό μορφή, κυρίως, εγγυήσεων), ώστε να μπορεί να αντλεί από τις αγορές μέχρι 500 δισ. ευρώ. 
Η ρύθμιση αυτή έδωσε μεν τη δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής για τον μόνιμο Μηχανισμό, αλλά δημιούργησε ερωτήματα για το κατά πόσο έτσι το Ταμείο θα επιτύχει τον στόχο να έχει διαθέσιμα σε πραγματικούς όρους 500 δισ. ευρώ, λόγω  της ενδεχόμενης απώλειας της ανώτερης πιστοληπτικής αξιολόγησης (ΑΑΑ). ..............
Στα συμπεράσματα δεν υπάρχει ειδική αναφορά για την Ελλάδα, διότι η ικανοποίηση των δύο ελληνικών αιτημάτων «κλειδώθηκε» στις 11 Μαρτίου από τους ηγέτες της ευρωζώνης.
Το μεγάλο ερώτημα είναι  πως θα αντιδράσουν οι αγορές το επόμενο καθώς η συμφωνία για την δημιουργία του ESM και των προϋποθέσεων ενεργοποίησης του, όταν μια χώρα το χρειασθεί, δρομολογεί την διαδικασία "νομιμοποίησης" της ελεγχόμενης πτώχευσης και του haircut των κρατικών ομολόγων.
Οι αντιδράσεις των αγορών θα φανούν  από τις αρχές της εβδομάδας σε συνάρτηση και με εξελίξεις στην Πορτογαλία.

Σχόλια