ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΚΡΑΤΙΔΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ιστορικών διαστάσεων επιτυχία σημείωσαν οι Πράσινοι στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γερμανία. Ιστορική και η ήττα των Χριστιανοδημοκρατών που στη Β. Βυρτεμβέργη, χάνουν μετά από 58 χρόνια την εξουσία. Η γλώσσα των ποσοστών είναι σαφής και παραπέμπει σε επικράτηση των κομμάτων της κεντροαριστεράς (Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι), τόσο στην Βάδη Βυρτεμβέργη όσο και στη Ρηνανία Παλατινάτο, όπου διεξήχθησαν περιφερειακές εκλογές. Και ενώ στην Ρηνανία Παλατινάτο όλα δείχνουν ότι ο σοσιαλδημοκράτης Κουρτ Μπεκ, παρά την απώλεια δέκα ποσοστιαίων μονάδων για το κόμμα του, θα διατηρήσει το πρωθυπουργικό του αξίωμά, συγκυβερνώντας με τους Πράσινους (Grüne), στη Βάδη Βυρτεμβέργη το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα μπορεί να βγάλει εκπλήξεις. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, στη Βάδη Βυρτεμβέργη οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) απώλεσαν 5 ποσοστιαίες μονάδες και περιορίστηκαν στο 39%. Οι φιλελεύθεροι σύμμαχοί τους (FDP) με το 5,2% που έλαβαν, διασφάλισαν με το ζόρι την εκπροσώπησή τους στην τοπική βουλή. Στο στρατόπεδο της κεντροαριστεράς οι δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν την ιστορική άνοδο των Πρασίνων που με ποσοστό 24,4% αναδεικνύονται δεύτερο κόμμα. ...................
Αντίθετα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) περιορίστηκαν στο 23%, που είναι το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα στη Βάδη Βυρτεμβέργη. Εάν οι «πλεονάζουσες» έδρες που προβλέπει το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα δεν αλλάξουν την τελική κατανομή των εδρών, στη Βάδη Βυρτεμβέργη θα συγκυβερνήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία του κρατιδίου Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες και μάλιστα με πράσινο πρωθυπουργό.
Στην Ρηνανία Παλατινάτο τα πράγματα είναι πιο απλά. Εκεί οι Σοσιαλδημοκράτες απώλεσαν 10 ποσοστιαίες μονάδες (35,7%) με τις οποίες όμως τροφοδοτήθηκαν οι Πράσινοι που υπερβαίνουν το 15%. Τα δύο κόμματα θα συγκυβερνήσουν και ο Κουρτ Μπεκ θα παραμείνει πρωθυπουργός του κρατιδίου. Οι Χριστιανοδημοκράτες, παρά την αύξηση του ποσοστού του κατά 2,5% περιορίστηκαν στο 35,3%. Συντριβή γνώρισαν εδώ οι Φιλελεύθεροι που με το 3,9% που έλαβαν μένουν χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Και στα δύο ομόσπονδα κρατίδια το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) δεν κατάφερε να διασφαλίσει την είσοδό του στη βουλή.
Η πυρηνική καταστροφή της Φουκοσίμα έπαιξε αναμφίβολα σημαντικό ρόλο στην θεαματική άνοδο των Πρασίνων, καθώς η κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας είναι η σημαία των οικολόγων εδώ και 32 χρόνια.
Οι Χριστιανοδημοκράτες πλήρωσαν την μη αξιόπιστη στάση της κας Μέρκελ στο θέμα αυτό, αλλά και τη γενικότερη ανακόλουθη πολιτική τους, στα ευρωπαϊκά θέματα και στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής. Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης Στέφαν Μάπους έγινε εν μια νυκτί από υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας, πολέμιός της, υποστηρίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έπεισαν ότι αποτελούν εναλλακτική λύση προς την κεντροδεξιά κεντρική κυβέρνηση. Έτσι έχουμε ήττα της κεντροδεξιάς χωρίς αριστερή στροφή. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν την «πράσινη συνέπεια», όμως και στα δύο κρατίδια προκύπτουν εκτός απροόπτου κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Εάν δεν υπάρξει ανατροπή του αποτελέσματος στη Βάδη Βυρτεμβέργη, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ χάνει την πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό συμβούλιο (Bundesrat) και δεν μπορεί πλέον να περάσει σημαντικά νομοσχέδια χωρίς τη συναίνεση των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.
Όμως, αυτές οι εκλογικές αναμετρήσεις ενδέχεται να σημάνουν την απαρχή πολιτικών εξελίξεων στη Γερμανία. Η εσωκομματική αμφισβήτηση της Μέρκελ αναμένεται να ενταθεί. Ακόμη χειρότερα, είναι τα πράγματα στις τάξεις των Φιλελευθέρων: τα αποτελέσματα δεν αποκλείεται να κρίνουν ακόμη και το μέλλον του νυν υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε στην ηγεσία του κόμματος. Κεντρικό ρόλο αναλαμβάνουν την ίδια ώρα οι Πράσινοι, όχι μόνον σε περιφερειακό, αλλά και σε παγγερμανικό επίπεδο.


ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Σχόλια