ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ"

Σε συνέντευξη της στο Εuro2day.gr η κ. Greene, οικονομολόγος - αναλύτρια του Economist Ιntelligence Unit και υπεύθυνη για τη χώρα μας, την Ιρλανδία άλλα και τη Γερμανία (country forecast), μεταξύ άλλων, αναλύει τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής, για το τι κέρδισε και τι όχι η Ελλάδα, τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση και τις τράπεζες και γιατί η σύνοδος απέτυχε.
Συγκεκριμένα όσο αφορά αν συνεχίζει να υπάρχει το σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναφέρει ότι «εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό» και συνεχίζει «Οι αλλαγές που έγιναν στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν σχετίζονται με τη φερεγγυότητα της χώρας. Ακόμα και αν αγνοήσουμε τις αποπληρωμές που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η Ελλάδα προς την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τα επίπεδα χρέους είναι τόσο υψηλά ώστε θα πάρει χρόνια για την Ελλάδα μέχρις ότου μπορέσει να παραγάγει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα (η διαφορά στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού, πλην των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους), για να σταθεροποιήσει το χρέος της, πόσο μάλλον να αρχίσει να το μειώνει».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Εuro2day.gr κ. Γ. Σαββάκη αν υπάρχει κάποιος εναλλακτικός τρόπος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που δεν θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών η οικονομολόγος - αναλύτρια απαντά ότι ........

«Η αναδιάρθρωση στο ελληνικό χρέος θα οδηγήσει στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και επίσης θα επιφέρει καίριο πλήγμα στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Ως εκ τούτου, η ελληνική χρεοκοπία θα έχει άμεση επίπτωση στον ελληνικό λαό. Αναφορικά με τις γερμανικές αλλά και τις γαλλικές τράπεζες, είχαν περίπου έναν χρόνο μέχρι τώρα να προετοιμαστούν, να αυξήσουν τις προβλέψεις τους και να απομειώσουν το ελληνικό χρέος. Πριν από έξι μήνες υποστήριξα ότι η ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει συστημική δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη και ενδεχομένως παγκόσμια κρίση. Τώρα όμως πιστεύω ότι οι τράπεζες έχουν προετοιμαστεί για ελληνική ή ιρλανδική χρεοκοπία. Μπορεί να απαιτηθούν νέα κεφάλαια για τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες, ωστόσο δεν θα προκληθεί σημαντική τραπεζική κρίση σε ολόκληρη την ευρωζώνη»
Αναφερόμενη στην έλλειψη ανάπτυξης και στο πώς πιστεύει ότι θα μπορούσε και πάλι να επιτύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον η Ελλάδα πιστεύει ότι «H ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κρατήσει μια πολύ λεπτή ισορροπία: από τη μια να εφαρμόσει τα μέτρα αυστηρής λιτότητας, χωρίς ωστόσο να πνίξει την ανάπτυξη. Για την ενίσχυση της ανάπτυξης πρέπει να στηριχθεί στην ιδιωτική κατανάλωση, στις επενδύσεις και στην άνοδο των εξαγωγών. Βέβαια, με την εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας και τη χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προοπτικές από την τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι μικρές. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές θα μπορούσαν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη, εστιάζοντας στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας και στις "πράσινες" βιομηχανίες ενέργειας….»
Τέλος σχετικά με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής στις 24 - 25 Μαρτίου και το αν επίλυσαν το πρόβλημα χρέους των ευρωπαϊκών περιφερειακών χωρών δηλώνει απερίφραστα ότι «Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. ήταν σε μεγάλο βαθμό μια αποτυχία. Μεσούσης της κρίσης, οι ηγέτες της Ε.Ε. σχεδίαζαν να επιτύχουν τρία πράγματα: 1) τη μεταρρύθμιση του προσωρινού μηχανισμού κρίσης, του EFSF δηλαδή, 2) τη μεταρρύθμιση του μελλοντικού μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, του ESM και 3) την εφαρμογή κάποιου είδους συμφώνου ανταγωνιστικότητας. Από αυτά τα τρία μέτρα οι ηγέτες της Ε.Ε. κατάφεραν να συμφωνήσουν στο τρίτο, το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί αλλά και σε μεγάλο βαθμό είναι άνευ σημασίας για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης»
Η κ. Greene, οικονομολόγος - αναλύτρια του Economist Ιntelligence Unit λέει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Εγώ θα σας επισημάνω δύο θέματα,  το πρώτο ότι εξακολουθεί να υπάρχει ώς σενάριο η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το δεύερο και σημαντικότερο ότι γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες έχουν πλέον προετοιμαστεί για ελληνική ή ιρλανδική χρεοκοπία. Αυτά τα λίγα για κάποιους στην κυβέρνηση που θέλουν να πιστεύουν ότι όλα γίνονται για το καλό μας. 

Σχόλια