ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ... ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ...

Γράφει ο Επιμηθέας


Καθημερινά γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό από την ελληνική κοινωνία, και όχι μόνο, ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Το κακό είναι, ότι τις ίδιες και μεγαλύτερες ανησυχίες, για τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων, έχουν και τα «μεγάλα σπίτια», αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού.
Δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζουν τα θετικά σχόλια που ακούμε τον τελευταίο καιρό από στελέχη του ΔΝΤ για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Όταν όμως μιλούν κατ ιδία με υπουργούς ή άλλα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τον προβληματισμό τους, καθώς διαπιστώνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση και ότι ενώ ψηφίζονται νόμοι, αυτοί στην πράξη δεν υλοποιούνται ή εφαρμόζονται μερικώς.
Μεγάλη έμφαση στην κριτική τους δίνουν στην έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης, κάτι που κατ επανάληψη και εμείς από εδώ το έχουμε επισημάνει.
Η «παραίτηση-αποπομπή» του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών δύο ημέρες μετά την κριτική που άσκησε η Moody's για την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι ένα δείγμα του κακού συντονισμού και των ανύπαρκτων σχέσεων των μελών της κυβέρνησης.
Ήταν γνωστό σε όλους στο υπουργείο οικονομικών οι προβληματικές σχέσεις που είχαν οι κκ Δ. Γεωργακόπουλου και. Γ. Παπακωνσταντίνου, από την αρχή της τοποθέτησης του πρώτου στην θέση του γενικού γραμματέα. Αντί όμως άμεσα να βρεθεί μια λύση (πχ έγκαιρος προσδιορισμός αρμοδιοτήτων….) αφέθηκαν τα ζητήματα να χρονίσουν, με τελική κατάληξη την κακή πορεία των εσόδων του κράτους. Τα στοιχεία του πρώτου διμήνου επέσπευσαν απλώς τον χρόνο απομάκρυνσης του αρμόδιου γενικού γραμματέα για τα φορολογικά και τελωνειακά θέματα.
Επίσης δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι φτάσαμε στον τελευταίο ανασχηματισμό για να καταλάβουμε ότι έπρεπε να τοποθετήθηκε υφυπουργός αρμόδιος για την είσπραξη των εσόδων.
Τα παραπάνω γεγονότα καταδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μονίμως πίσω από τα γεγονότα. Αυτό δεν την βοηθά να παίρνει πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα να γίνεται ουραγός των γεγονότων. Προσπαθεί απλώς να «κλείσει τρύπες», σε μια οικονομία που χρειάζεται «χτίσιμο» από την αρχή.

Σχόλια