ΠΟΙΑ ΔΕΚΑ ΛΑΘΗ ΧΡΕΩΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η απομάκρυνση του Γιώργου Παπακων­σταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται προεξοφλημένη. Το χρονικό θα εξαρτηθεί από την έκβαση των Συνόδων Κορυφής αλλά και από τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Ο πρωθυπουργός - και οι σύμβουλοί του - χρεώνουν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου μια σειρά κρίσιμων λα­θών που στοίχισαν όχι μόνο στην αξιοπιστία της χώρας, αλλά και στην επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθήθηκε. Ποια είναι τα λάθη αυτά;
1. Δεν έγιναν σωστοί υπολογισμοί στα δη­μοσιονομικά μεγέθη και δη στο χρέος όταν υπεγράφη η δανειακή σύμβαση με την τρόικα, με αποτέλεσμα να τρέχουμε τώρα να ζητάμε επιμήκυνση που εμφανώς χρεια­ζόταν εξαρχής.
2. Οι στόχοι των εσόδων ήταν εξαρχής υψηλοί και παρά τις πιέσεις τις τρόικας ο Γ. Παπακωνσταντίνου επέμενε να μεταφέ­ρει την αισιοδοξία του στον πρωθυπουργό ότι οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι. Μέχρι τώρα έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω 3 φορές.
3. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαί­ωνε μέχρι και τον περασμένο Δεκέμ­βριο πως ο προϋπολογισμός του 2010 είναι εντός πλαισίου και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, με αποτέλεσμα να εκτεθεί και ο ίδι­ος ο πρωθυπουργός......................

4. Δεν υπήρξε ενεργή παρουσία της Ελλά­δας στα κρίσιμα Eurogroup και ECOFIN των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε., με απο­τέλεσμα η Ελλάδα να χάσει διαπραγματευ­τικά χαρτιά τους τελευταίους 8 μήνες.
5. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν αξιολόγησε σωστά τη σοβαρότητα των βέτο της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας κατά της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα που ακόμα παραμένουν.
6. Για έναν χρόνο ο υπουργός Οικονομι­κών μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι οι οίκοι αξιολόγησης «είναι διαχειρίσιμοι» και ότι ο ίδιος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή μαζί τους.
7. Στον Γ. Παπακωνσταντίνου χρεώνονται και όλα τα τραγελαφικά που ζήσαμε με νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί για να αποσυρθούν την ίδια μέρα λόγω προχειρό­τητας και λαθών που εμπεριείχαν. 8.Το φιάσκο των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ χρεώνεται από το Μαξίμου στον υπουργό Οικονομικών καθώς ήταν δικής του εμπνεύσεως. Μάλιστα λέ­γεται ότι το παρουσίασε στον πρωθυπουρ­γό ως τη μοναδική λύση στο πρόβλημα του χρέους.
9. Στον υπουργό Οικονομικών χρεώνεται και το φιάσκο του παντρολογήματος ΕΤΕ με Alpha Ban k, που γύρισε μπούμε­ρανγκ επικοινωνιακά.
10. Ηδυστοκία στην είσπραξη εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής που έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνονται συνεχώς επιπρόσθετα μέτρα για να καλυ­φθούν οι μαύρες τρύπες.


Σχόλια