ΜΗΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ "ΚΟΙΤΑΞΕΙ" ΠΡΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ....

Γράφει ο Επιμηθέας


Ταπεινωτική εκλογική ήττα υπέστη το κυβερνών δεξιό κόμμα της Ιρλανδίας Φίανα Φαλ, το οποίο οδήγησε τη χώρα σε καθεστώς Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η βασική  προεκλογική υπόσχεση που οδήγησε στην εκλογική νίκη το κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκέελ ήταν η επαναδιαπραγμάτευση των  όρων του Μνημονίου που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση. Το μέγεθος της ήττας είναι δε τόσο μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς, ότι βγήκε τρίτο κόμμα με το χειρότερο ποσοστό 17,4%  από την ίδρυση του, πριν από 85 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποτέ δεν είχε πέσει κάτω από το 39% ενώ  στις βουλευτικές εκλογές του 2007 είχε πάρει 42% .
Τα μηνύματα που έστειλαν την προηγούμενη βδομάδα οι κάλπες στην Ιρλανδία πρέπει  να λάβουν  σοβαρά υπ όψιν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, αν δεν θέλουν να έχουν την ίδια και χειρότερη τύχη.
Στην Ελλάδα παραμένουμε  άτολμοι και προσκολλημένοι πιστά  στο Μνημόνιο, καταδικάζοντας καθημερινά την  οικονομία στην ύφεση και τον μαρασμό.
Στην Ιρλανδία ο νικητής των εκλογών δήλωσε ότι  άμεσα και μεθοδικά θα προχωρήσει στις  απαραίτητες διαπραγματευτικές κινήσεις με την τρόικα με στόχο την  επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Πρόσθεσε δε ότι μέσα από μία διαφορετική πολιτική με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων θα οδηγήσει την χώρα στην ανάπτυξη.....
Στην Ελλάδα, όλο και περισσότερες φωνές ακόμη και μέσα από το κυβερνών κόμμα ζητούν εδώ και τώρα την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Παρόλα αυτά η  κυβέρνηση δεμένη στο άρμα του ΔΝΤ εμφανίζεται αδύναμη να διαπραγματευθεί, παρ ότι και τα ίδια της στελέχη, (βλ. πρόσφατες δηλώσεις Παπακωνσταντίνου)  διαπιστώνουν ότι  οδηγούμαστε  σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο. Το τραγικό είναι ότι η κυβέρνηση αδύναμη και σχεδόν εγκαταλελειμμένη από τους εταίρους δεν λαμβάνει καμία πρωτοβουλία,  αλλά και περιμένει με σταυρωμένα τα χέρια τις αποφάσεις της Γερμανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ, συνεχίζοντας απλώς να λαμβάνει σκληρά μέτρα που μειώνουν τα εισοδήματα, βάζουν λουκέτο σε επιχειρήσεις και εκτοξεύουν την ανεργία στα ύψη, αδιαφορώντας για την ανάπτυξη της χώρας.
Δρόμοι  αντίθετοι για τις δύο χώρες. Στην Ιρλανδία ψήφισαν και επέλεξαν την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και την ανάπτυξη. Για την ιρλανδική Δεξιά το  Μνημόνιο έγινε  μνημόσυνο. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός της  επιλέγουν να συνεχίσουν να είναι συνοδοιπόροι της τρόικας, του Μνημονίου, της ύφεσης, της ανεργίας, των  απολύσεων με ότι αυτό συνεπάγεται.
Δεν θα ήθελα να θυμίσω στους συντρόφους το γνωστό σύνθημα ολίγον παραφρασμένο «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει... Μνημόνιο…..»

Σχόλια