ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ


Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα και τη μείωση του επιτοκίου και την αποφάσισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων κατά μια μονάδα ήτοι  κατά 100 μονάδες βάσης, με παράλληλη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής στα 7,5 χρόνια.  
Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες αναμένεται να έχει οφέλη για την Ελλάδα και θετικό αντίκτυπο στις αγορές. Η επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την απόσβεση των δανείων, σημαίνει ότι η τελευταία δόση που θα λάβει η χώρα θα εξοφληθεί το 2023, καθώς και με τη μείωση του επιτοκίου κατά 1%, η Ελλάδα κερδίζει ένα ποσό που φτάνει στα 6 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού. 
Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου σημειώνει  την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή των προγραμμάτων των ΔΝΤ/Ε.Ε. «και τη δέσμευση της χώρας να συνεχίσει με επιμονή τις δομικές μεταρρυθμίσεις, να προωθήσει την εφαρμογή τους και να υλοποιήσει πλήρως και με ταχύτητα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει, καθώς και να εισαγάγει ένα αυστηρό και σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο, βασισμένο στο ισχυρότερο δυνατό νομικό πλαίσιο που θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση».  .............

Το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και για τα άλλα μέσα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του Μαρτίου μαζί με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος.
O Γ.Παπανδρέου μίλησε για ιστορικές αποφάσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το ευρώ. «Ζητήσαμε τη βοήθεια των εταίρων μας στην ευρωζώνη για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος» και συνέχισε «Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».
Η παροχή της δυνατότητας αγοράς κρατικών ομολόγων στον ευρωμηχανισμό για την οικονομική σταθερότητα, θα φέρει τα πιο άμεσα οφέλη, αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές το 2013 θα το κάνει μέσω του μηχανισμού στήριξης με καλύτερους όρους.
Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε κατηγορηματικά την επιβολή νέων μέτρων τα οποία θα ήταν απόρροια αυτών των αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός σημείωσε «ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση». 
Η Ελλάδα επιπλέον δεν αποδέχτηκε το συνταγματικό «φρένο» για το χρέος, όπως προέβλεπε το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου. Αντί για αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει μια νομική δέσμευση την οποία όμως θα καθορίζει το κάθε κράτος-μέλος. 
Σε ότι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ».
Τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».
Σε ότι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά.
Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. 
Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα..
Η άτυπη σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν είχε όμως επιτυχή κατάληξη για τους Ιρλανδούς, οι οποίοι εισέπραξαν ένα μεγάλο  «Όχι» από τους  Ευρωπαίους.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, σημείωσε ότι αν και δεν τέθηκαν συγκεκριμένοι όροι στην Ιρλανδία, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν μία πιο εποικοδομητική δέσμευση σε ό,τι αφορά τη συνεργασία σε φορολογικά ζητήματα».
Επίσης η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου: «Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις της Ιρλανδίας κι έτσι το ζήτημα της μείωσης του επιτοκίου αφορά μόνο την Ελλάδα»
Η Ιρλανδία αντιτάχθηκε στην αύξηση του χαμηλού φορολογικού της συντελεστή (12,5%) για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, ενώ Γερμανία κα Γαλλία θεωρούν ότι η αύξηση του συντελεστή αποτελεί «κλειδί» προκειμένου να υπάρξουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα έκτακτης δανειακής ενίσχυσης.

Σχόλια